456023
456023
456023
456023
456023

TIGROVI: "Uhićenja u Orašju svojevrsno etničko čiščenje Hrvata iz BiH"

  • , 05.11.2016., 08:47
  • Autor:
  • komentara

Predsjedništvo Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi u petak navečer je priopćilo da daju bezrezervnu potporu uhićenim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju i njihovim obiteljima, a optužnice protiv njih ocjenjuju manipulacijom i stvaranjem nesigurnosti među Hrvatima u BiH te poticanjem iseljavanja Hrvata, što je svojevrsno "etničko čišćenje obje Federalne jedinice".

 
 
 
 
Fotografija iz spomen sobe 106. brigade HVO Orašje (Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL)
Fotografija iz spomen sobe 106. brigade HVO Orašje (Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL)

Tigrovi se pitaju može li se nakon uhićenja deset pripadnika HVO-a, na čelu s umirovljenim generalom Đurom Matuzovićem i Markom Dominkovićem, očekivati i druga uhićenja u drugim krajevima BiH u kojima su Hrvati uspjeli opstati i obraniti se od svih koji su ih napadali i pokušavali protjerati ili izbrisati s lica zemlje.

Kako bi se pomoglo hrvatskim braniteljima HVO-a i njihovim suborcima iz Udruge traže "žurne i efikasne mjere i protumjere državnih tijela, Republike Hrvatske, obustavu jednosmjerne 'suradnje' s BiH, žurno traženje svih mogućih mjera i aktivnosti od tijela EU, NATO i Haškog suda, a djelovanje predstavnika Republike Hrvatske u tim tijelima usmjeriti na rješavanju sadašnje situacije i pomoći uhićenima, kao i predlaganje Rezolucije o stanju ljudskih i nacionalnih prava Hrvata u BiH".

Također traže "punu institucionalnu zaštitu svih branitelja HVO-a i HV-a, i na prostoru Republike Hrvatske i izvan granica Hrvatske", kao i "objavu imena svih odgovornih u državnim tijelima koji su", kako procjenjuju, "svojim neradom ili izdajom omogućili jednostranu 'suradnju' s pravosuđem BiH, i njihovu odgovornost".

Iz Udruge smatraju da sva dosadašnja događanja u BiH, pokazuju jasne i neskrivene iskazani interese Sarajeva i Banja Luke.

"Ti interesi sada su potpuno razotkriveni i jasno artikulirani. To je posebno vidljivo što se optužnice zajednički fabriciraju u tim sredinama, koordinirano uhićuju samo pripadnici hrvatskog naroda, posebno u krajevima BiH koje su Hrvati uspješno obranili od svih koji su posezali za njima. Sada u Orašju, a već sutra u Mostaru, Busovači, Žepču i drugdje, ali i u Republici Srpskoj", navodi se u priopćenju.

Predsjedništvo Udruge ratnih veterana 1. GB ocjenjuju da je riječ o manipulacija s optužnicama i uhićenjima, što je izravno "sračunata na stvaranje nesigurnosti i dodatni poticaj iseljavanju Hrvata iz BiH, ili slobodno možemo ukazati na etničko čišćenje obje Federalne jedinice".

Zaključuju kako to dokazuju reakcije i izjave političara iz druga dva entiteta u BiH.

"Mi 'Tigrovi' dajemo punu potporu uhićenim hrvatskim braniteljima HVO-a i njihovim obiteljima koje sada proživljavaju vrlo teške trenutke. U subotu, 5. studenoga, obilježavamo svoju 26. obljetnicu osnutka najslavnije postrojbe 1. Gardijske brigade „Tigrovi“ i tijekom obilježavanja svakog trenutka mislit ćemo o svim našim uhićenim suborcima, a tijekom molitve i Svete mise molit ćemo se da im dragi Bog pomogne i čuva ih", stoji u priopćenju Predsjedništva Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade 'Tigrovi'. (Hina)

Ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL )


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se