Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Plenkoviću

Poslodavci otkrili što očekuju od nove Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) od nove Vlade očekuje provođenje reformi koje će omogućiti snažniji i dugoročniji gospodarski rast te obnovu socijalnog dijaloga, priopćeno je u srijedu iz HUP-a.

"Poslodavci od nove Vlade očekuju da bez oklijevanja krene u provedbu reformi koje će omogućiti snažniji i dugoročniji gospodarski rast", navodi se u priopćenju HUP-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Mandatar Andrej Plenković u srijedu je predstavio program i sastav 14. Vlade, za koje je zatražio povjerenje Hrvatskog sabora.

Podsjećaju kako je HUP uoči izvanrednih izbora svim strankama ukazao na prioritete s čijim rješavanjem treba početi odmah u prvoj godini mandata. To su fiskalna konsolidacija, reforma javne uprave i pravosuđa, uklanjanje administrativnih barijera i drugih opterećenja gospodarstva, povećanje efikasnosti državnih tvrtki i korištenja državne imovine te modernizacija obrazovnog sustava.

"Zaostajemo za članicama EU-a i zemljama Nove Europe"

"Rast koji sada ostvarujemo je pozitivan, ali nedovoljan i uvelike ovisan o vanjskim okolnostima. Reforme je lakše provoditi u ovakvoj situaciji kada gospodarstvo i optimizam građana rastu te se od njih nipošto ne smije odustati. Upravo zato što uoči velike krize, a ni tijekom nje, nismo htjeli provoditi reforme, ona nas je pogodila tako jako da ćemo posljedice još dugo osjećati jer značajno zaostajemo ne samo za najrazvijenijim članicama EU-a već i za zemljama tzv. nove Europe", poručuju iz HUP-a.

Nakon što je privatni sektor najvećim dijelom tijekom krize odradio restrukturiranja zahvaljujući čemu su tvrtke uspjele održati i poboljšati svoju konkurentnost i iskoristiti prilike koje je donio oporavak izvoznih te sada domaćeg tržišta, sada je na redu javni sektor, izjava je glavnog direktora HUP-a, Davora Majetića, u povodu imenovanja nove Vlade.

Ništa bez reformi

"Bez reformi javnog sektora koje uključuju i reforme sustava obrazovanja, zdravstva i pravosuđa Vlada neće moći ispuniti svoje gospodarske ciljeve. U sadašnjim okolnostima i bez potrebnih promjena rast ne može biti veći od postignutog niti može biti dugoročno održiv. U interesu je svih hrvatskih građana, a ne samo poslodavaca, stvaranje povoljnijih uvjeta poslovanja i poticajnije investicijske klime. Samo na taj način moguće je doći do novih radnih mjesta i viših primanja što će rezultirati manjim brojem odlazaka hrvatskih građana, posebice mladih, na rad u druge zemlje i pridonijeti demografskoj obnovi Hrvatske", ističe Majetić.

HUP je također pozvao budućeg premijera Andreja Plenkovića i članove Vlade da obnove i unaprijede socijalni dijalog, koji je za prethodne dvije vlade bio značajno narušen, te ponovno vrate primjerenu poziciju i važnost Gospodarsko socijalnom vijeću unutar kojega bi Vlada, poslodavci i sindikati trebali zajednički raditi na rješavanju ključnih problema. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene