Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20 mil. eura veći uvoz

Poljoprivrednici optužuju Agrokor za povećan uvoz i neisplatu dugova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zelena lista i Udruga poljoprivrednika ispred Uprave Agrokora održala je konferenciju za novinare, a teme su bile kašnjenje isplate dugova malim dobavljačima te povećanje uvoza poljoprivrednih proizvoda.

Samo u prva tri mjeseca ove godine Hrvatska je uvezla poljoprivrednih proizvoda za 20 milijuna eura više nego prošle godine – ukupno u vrijednosti od 600 milijuna eura.

Zelena lista i Udruga poljoprivrednika zatražili su da se u upravljanje Agrokorom aktivno uključi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i zaustavi uvoz, koji, tvrde, posljednjih mjeseci najviše generira upravo Agrokor. Kažu da OPG-ima još uvijek nisu isplaćeni stari dugovi.

"Po našim spoznajama, s ulice, s terena, u posljednja dva mjeseca  uvoz se još više povećava, a jedan od najvećih uvoznika postaje Agrokor odnosno Konzum", kazao je Nenad Matić, predsjednik Zelene liste.

"To se najviše osjeti kod voća i, nažalost, kod povrća. To su visokodohodovne kulture, posebno i povrće, s čime se naši OPG-i jako puno bave", ističe Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Pročitajte i ovo Veliki dobavljači Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) Završio sastanak u krašu Dobavljači Agrokora podržat će nagodbu, ali imaju i uvjet za Izvanrednu upravu Slika nije dostupna Kronologija krize Od pada Vlade do ulaska ruskih banaka u Agrokor: Godina velikih turbulencija u najvećem hrvatskom koncernu

Agrokor je odbacio optužbe za povećanje uvoza prehrambenih proizvoda. Vlado Čondić Galiničić, posebni savjetnik za poljoprivredu u Agrokoru, rekao je i da je dio starog duga isplaćen odmah nakon što je izvanredna uprava stigla u Agrokor, a da će preostalih 30 milijuna eura biti isplaćeno do kraja srpnja.

"Zapravo, na policama Konzuma bilo je gotovo 80 posto svježeg voća i povrća koje je proizvedeno u hrvatskoj od ukupnog voća i povrća koje je Konzum prodao. Ja bih volio da neke druge kompanije koje se bave sličnim poslom iznesu podatke koliko je svježeg voža i povrća iz hrvatske prodano na njihovim policama", poručio je Čondić Galinčić. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene