Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Traže i zamjenske liječnike

Udruga koncesionara podržava proširenje koncesija na sve liječnike u primarnoj zaštiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite pozdravlja prijedlog Ministarstva zdravlja da se, izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, proširi sustav koncesija na sve liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i da se koncesionarima omogući zapošljavanje zamjenskog liječnika.

"Zadovoljni smo jer je Ministarstvo zdravlja prepoznalo problem opstruiranja lokalne samuprave, koja nije željela raspisivati natječaje, čime se onemogućavalo uzimanje koncesija zainteresiranim liječnicima iz domova zdravlja, iako je Zakon o koncesiji dozvoljavao davanje koncesije na traženje liječnika", rekla je na konferenciji za novinare predstavnica udruge Josipa Rogić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje"

U udruzi ističu da je analiza koju je proveo HZZO u travnju 2014. pokazala da liječnici koncesionari imaju u prosjeku više osiguranika, obavljaju nekoliko puta više usluga i svojim osiguranicima pružaju kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, od liječnika koji su ostali raditi u sklopu domova zdravlja.

Rezultate imaju, ali stimulaciju - ne

Proširenje koncesije na sve liječnike u primarnoj zaštiti ne smatraju daljnjom privatizacijom zdravstva već uvođenjem reda u sustav, te napominju kako svi koncesionari imaju sklopljene ugovore o obavljanju djelatnosti s HZZO-om, a pacijenti zajamčena prava na zdravstvenu zaštitu. Štoviše, time se jača uloga domova zdravlja jer se daje veća samostalnost i omogućava bolje financiranje timova u koncesiji, tvrde u udruzi.

Omogućavanje dobivanja koncesija rješava i probleme primarne zaštite u ruralnim sredinama jer će liječnik koncesionar biti motiviran za takav rad, budući da će se nakon 10 godina rada u ruralnim područjima moći javiti za mjesto u mreži u urbanoj sredini, kako je to riješeno u razvijenim zemljama EU-a.

Udruga koncesionara dobrim rješenjem ocjenjuje i prijedlog da se koncesionarima omogući zapošljavanje zamjenskog doktora, što dosad nije bilo moguće pa liječnici često nisu mogli koristiti svoj godišnji odmor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene