Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"odlično je funkcioniralo"

Udruga hrvatskih pacijenata Berošu: "Zašto ste ukinuli SMS poruke? Vraćamo se u kaos"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) poslala je otvoreno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu u kojem ga pitaju zašto je ukinuta usluga kojom se pacijente SMS-om podsjećalo na pretrage tri dana prije termina.

U Udruzi kažu da je to bila rijetka uspješna i svrsishodna komunikacija između sustava i korisnika, a sada se vraćaju u kaos.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine ministre Beroš,

Pitamo Vas zašto ste ukinuli SMS poruke koje su bile odličan podsjetnik oboljelima 3 dana prije zakazanih termina pretraga?

Sa razočarenjem Vas pitamo zašto ste ukinuli SMS poruke koje su bile slane kao podsjetnik i osigurač oboljelima 3 dana prije zakazane pretrage u bolnicama? To je bilo odlično rješenje, a nama u Udruzi hrvatskih pacijenata trebalo je nekoliko godina lobiranja, molbi i predlaganja da se taj osigurač uvede.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIVREMENA NEDOSTUPNOST Zašto Beroševo čedo opet nije funkcioniralo? "Trenutno radimo na održavanju..."

Prije uvođenja tog osigurača vrlo često su u medijima godinama iz zdravstvene administracije i nekih pohlepnih lobista tajkunizacije puštani spinovi kojima se ponižavalo oboljele da propuštanjem zakazanih termina pretraga uzrokuju duge liste čekanja. Ukazivali smo godinama na ta medijska prepucavanja i spinove o "neogdovornim pacijentima" i propuštanju zakazanih termina pretraga pri čemu se stalno javno najavljivala penalizacija jadne ponižene i izvarane hrvatske sirotinje, a da se nije priznavalo da se neke pretrage sramotno čeka i više od godinu dana.

Posve je razumljivo da se u tako dugom vremenu vrlo lako može previdjeti davno zakazani termin pretrage, posebno kada su u pitanju oboljeli u zrelijim godinama. Kada smo napokon uspjeli u svojim molbama i prijedlozima da se uvede taj osigurač (SMS poruka
3 dana prije termina) to je onda odlično funkcioniralo, i gotovo da više i nije bilo propuštanja pretraga.

Smatramo da je sramno to bilo sada ukinuti, jer je bilo odlično rješenje i koristilo je svima dobronamjernim u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS): i oboljelima i odgovornim solidarnim zdravstvenim djelatnicima kojima nije cilj stvaranje kaosa.

Odjednom ste Vi u tišini ukinuli te SMS poruke, a da pritom niste pitali ni oboljele ni civilno društvo, za koje se ova Vlada toliko "zalaže".

Gdje je bila provedena javna rasprava o navedenom pitanju? Molimo Vas, ako ste nekoga iz civilnog društva i pitali o ukidanju ovog odličnog rješenja u praksi sa SMS porukama 3 dana prije termina pretraga, navedite nam ime i prezime tih osoba iz civilnog društva koje su Vam dale pozitivno mišljenje za takvu odluku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu I danas imamo velik broj preminulih: Dvije županije u značajnim problemima zbog pritiska na bolnice

Ministre Beroš, smeta li Vama civilno društvo koje se zalaže protiv tajkunizacije, općeg dobra, solidarnog javnog zdravstvenog sustava, i za bolju dostupnost prava na liječenje na zlatnom standardu u trenutku potrebe u SJZS, za koje se zalažemo?

U današnje vrijeme, kada su sve povoljnije i dostupnije usluge telefonskih operatera, trošak slanja SMS poruka pacijentima nikako ne može biti razlogom njihovog ukidanja - propušteni/neiskorišteni termini pretraga sigurno daleko više koštaju SJZS!

Kome je u interesu da se ukine uspješna i svrsishodna komunikacija između sustava i njegovih korisnika u SJZS i da se vratimo na kaos koji je prije toga vladao?

Pitamo Vas ministre Beroš je li i ovo jedan od dokaza kako se "kap po kap, zrno po zrno" ukidaju dobre stvari na prvoj crti SJZS, a možda da se stvori sve veći kaos i nepovjerenje s ciljem nesmetanog nastavka tajkunizacije SJZS?

Pitamo Vas je li ovo možda sve što se događa u SJZS, uvod u totalnu tajkunizaciju, a po poznatom nam scenariju tajkunizacije iz početka 1991. godine i poslije dok je trajao naš obrambeno - osloboditeljski Domovinski rat od nametnute nam agresije?

U dobroj vjeri.
S poštovanjem
Predsjednik
Marijo Drlje, dipl.oec

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene