Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o potrošačkom kreditiranju

Udruga Franak: Zastrašivanje naših članova kao alat u političkoj utakmici?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Franak priopćenjem je reagirala na medijska nagađanja o padu Zakona o potrošačkom kreditiranju na Ustavnom sudu upozorivši da je da je to direktno miješanje u rad Ustavnog suda te da je to zakonom zabranjeno.

'Mi želimo vjerovati da su hrvatske institucije još uvijek hrvatske i da brinu za interes svojih građana. Oštro osuđujemo ovakvo vršenje pritiska na Ustavni sud', priopćila je Udruga Franak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ustupak bankarima Udruga Franak iznenađena 'naglim obratom u Saboru' Slika nije dostupna Spor oko novog zakona Pročitajte osam odgovora udruge Franak hrvatskim bankarima

U nastavku napominju kako banke imaju pravo podnijeti ustavnu tužbu i tražiti ispitivanje usklađenosti ovog zakona s Ustavom Republike Hrvatske, ali da, isto tako, njihova udruga ima pravo tražiti ispitivanje ustavnosti. Ističu i kako je njihova tužba Ustavnom sudu još uvijek na čekanju pa predlažu da, prije nego se krene u ocjenu ustavnosti ovog zakona, Ustavni sud razmotri njihovu tužbu.

Dodaju da mediji navode kako će tjedan dana nakon održavanja parlamentarnih izbora Ustavni sud staviti zakon izvan snage te time zaustaviti tijek konverzije kredita u švicarskim francima u kredite u euru.

'Da je Hrvatska prije desetak godina bila u EU, slučaj 'švicarac' ne bi se dogodio'

'Ovakva nagađanja su izrazito štetna za naše članove korisnike kredita, ali i društvo u cjelini. Jedini cilj tih nagađanja je stvoriti paniku i nesigurnost među ljudima koju su se već suočili s previše nepravde u svom životu', upozorava u priopćenju Udruga Franak.

U udruzi ne vide razlog zašto bi se zakon rušio te ističu kako je zaista neobično da se ovakvi navodi plasiraju upravo pred parlamentarne izbore s obzirom da je politika ovdje napravila svoje, odnosno Zakon je jednoglasno usvojen te ga je sada potrebno provesti.

'Možda se odgovor krije u velikom broju članstva Udruge Franak koje je itekako velik dio glasačkog tijela u Hrvatskoj, ali je zaista nedopustivo da se itko koristi ovakvim manipulacijama i zastrašivanjima građana. Iskreno se nadamo da su informacije iz medija samo nagađanja te da će se konverzija provesti u skladu s usvojenim zakonom. Čvrsto vjerujemo da su saborski zastupnici jednoglasnu odluku prihvaćanja 'Zakona o švicarcu' donijeli kao informiranu, a ne samo političku', poručuje Udruga Franak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene