449218
449218
449218
449218
449218

Udruga Franak za zapošljavanje na javnim radovima

  • , 06.09.2016., 14:29
  • Autor:
  • komentara

Kako tvrde u ovoj koaliciji, teoretski je moguće zaposliti sve nezaposlene građane, tako da umjesto primanja socijalnih naknada mogu raditi na javnim radovima na zapuštenoj državnoj infrastrukturi.

 
 
 
 
Niko Delić iz Udruge Franak (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Niko Delić iz Udruge Franak (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Kandidati Udruge Franak u koaliciji Živi zid, Promijenimo Hrvatsku i Akcija mladih, ekonomist Niko Delić, Dominik Vuletić i Goran Aleksić održali su okrugli stol na temu "Univerzalni program zapošljavanja“ u utorak te iznijeli temeljne ideje o tome kako je moguće zaposliti nekoliko desetaka tisuća hrvatskih građana na javnim radovima, priopćeno je iz ove koalicije.

Kako tvrde u ovoj koaliciji, teoretski je moguće zaposliti sve nezaposlene građane, tako da umjesto primanja socijalnih naknada mogu raditi na javnim radovima na zapuštenoj državnoj infrastrukturi. Univerzalnim programom zapošljavanja moguće je ponuditi radno-sposobnim građanima posao za mjesečnu neto plaću od 3500 kuna, i to na uređenju okoliša, održavanju vodne infrastrukture, na radovima u udrugama koje pomažu bolesnima te sličnim poslovima, navodi se.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Nekoliko zemalja primijenilo je takav koncept, a najsvježiji je primjer Mađarska, a Argentina je nakon krize 2002. godine organizirala program javnih radova u kojemu je po jednom članu svake obitelji država garantirala posao od 4 sata dnevno. U programu je participiralo oko 2.000.000 ljudi, od čega ih je nakon dvije godine oko 750.000 našlo posao u privatnom sektoru, navodi se.

Da bi se univerzalni program zapošljavanja mogao provesti, potrebno je ostvariti i neke preduvjete, a jedan od njih jest zakonsko reguliranje kriterija za zapošljavanje i napredovanje nižeg, srednjeg i visokog menadžmenta u državnome sektoru, o čemu je govorio Goran Aleksić. Potrebno je kvalitetno i mjerljivo osmisliti zakonsku regulativu za utvrđivanje egzaktnih i mjerljivih kriterija na temelju kojih se vrednuje rad zaposlenika u državnim i javnim službama te u svim trgovačkim društvima u kojima je većinski vlasnik Republika Hrvatska. priopćava ova koalicija.

Glavni kriterij osim stručnosti mora biti kriterij egzaktnog vrednovanja rada i rezultata rada kandidata za obavljanje određenih upravljačkih i drugih poslova vezanih za visoki, srednji i niži menadžment u državnim i javnim službama te u trgovačkim društvima u kojima je većinski vlasnik Republika Hrvatska, priopćeno je iz koalicije Živi zid – Promijenimo Hrvatsku – Akcija mladih. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se