Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali amandman Liniću

Udruga Franak uputila apel saborskim zastupnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Udruge Franak ministru Slavku Liniću poslali su amandman na Zakon o kreditnim institucijama.

Uoči predstojeće sjednice Hrvatskog sabora Udruga Franak uputila je danas apel saborskim zastupnicima da prihvate amandman Udruge na Vladin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI) kojim, kako ističu, žele spriječiti situaciju u kojoj će se na buduće korisnike kredita primjenjivati europski standardi zaštite potrošača, a postojeći korisnici kredita će i dalje biti prepušteni dosadašnjoj lošoj praksi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija" Slika nije dostupna Pismo Udruge Franak: 'Ministre Liniću, zbog vas bankari zadovoljno trljaju ruke'

>> 'Službenica mi je nudila kredit u švicarcu, euro mistificirala'

Udruga je uoči predstojeće saborske sjednice, koja počinje sutra, a na kojoj će se u okviru 18. točke dnevnog reda raspravljati o Vladinom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI), jučer svim saborskim zastupnicima, odborima za zakonodavstvo i za financije te ministru financija Slavku Liniću poslala amandman na članak 116. prijedloga izmjena Zakona o kreditnim institucijama.

'Predloženi amandman Udruge Franak ide u smjeru jačanja vladavine prava jer otklanja zakonske neusklađenosti koje su omogućavale da banke, držeći se ZOKI-ja, krše druge zakone. U obrazloženju amandmana koji predlaže Udruga stoji također da su sva povećanja kamata koje su banke provodile svojim jednostranim odlukama u suprotnosti s odredbama članaka 269. do 272. Zakona o obveznim odnosima. Posebno se napominje da je sudska praksa EU-a takva da ne dopušta jednostrane promjene kamatnih stopa', navodi Udruga Franak.

Zakonski prijedlog koji je Vlada odobrila, u formi u kakvoj je poslan u saborsku proceduru, upozorava udruga Franak, stvorit će situaciju u kojoj će se na buduće korisnike kredita primjenjivati europski standardi zaštite potrošača, a postojeći korisnici kredita će i dalje biti prepušteni dosadašnjoj lošoj praksi.

'Udruga Franak upućuje veliki apel na saborske zastupnike da prihvate amandman na članak 116. izmjena ZOKI-ja te da time ukinu dugogodišnju praksu nezakonitih povećanja kamata jednostranim odlukama banaka za postojeće korisnike kredita, što je posebice važno kod dugoročnih stambenih kredita', stoji u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene