Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVOMOĆNA PRESUDA

UDRUGA FRANAK UPOZORAVA: Banke nezakonito naplaćuju naknade za prijevremeno zatvaranje kredita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Vukovaru utvrdio je da prijevremenom otplatom kredita tadašnja Hypo banka nije pretrpjela nikakvu štetu pa stoga nema pravo potraživati izlaznu naknadu. Iz Udruge Franak ističu kako to znači da banke u Hrvatskoj već dugi niz godina nezakonito naplaćuju naknadu za prijevremeno zatvaranje kredita.

Udruga Franak došla je u posjed važne pravomoćne presude donesene na Županijskom sudu u Vukovaru u studenom 2014. godine, protiv tadašnje Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb, današnje Addiko Bank d.d. Zagreb, objavili su iz te udruge.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Slika nije dostupna Obvezujuća za sudove u RH Donesena "povijesna presuda" za sve dužnike u švicarskim francima: Znači li konačnu pobjedu za sve?

"Vrijeme je da se umjesto kozmetičkih reformi provedu istinske promjene u korist oštećenih, a velikim dijelom i blokiranih dužnika. Dosta je bilo lihvarenja i varanja hrvatskih građana", ističu iz Udruge Franak. Tvrde kako je njome Županijski sud potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Županji u kojoj je presuđeno da je ništetna odredba ugovora o kreditu u dijelu koji glasi: "U slučaju prijevremene djelomične i konačne otplate kredita, korisnik kredita se obvezuje izvršiti uplatu prema zaključnom obračunu banke koja je ovlaštena zaračunati i naknadu prema tarifi banke na preostali iznos kredita, sukladno poslovnoj politici banke".

Po presudi Županijskog suda, Hypo banka je trebala tužitelju solidarno isplatiti iznos naplaćene naknade kao i kamate te troškove parničnog postupka. 

"Važno je istaknuti da je presudom utvrđeno da prijevremenom otplatom kredita banka nije pretrpjela nikakvu štetu pa stoga banka nema pravo potraživati izlaznu naknadu, što se u ovom slučaju dogodilo na način da je Hypo banka obračunala izlaznu naknadu u iznosu od 3% na ostatak glavnice. Utvrđeno je da se izmakla dobit (neostvarene kamate) ne može smatrati pretrpljenom štetom za banku te je utvrđeno da ugovorena naknada ne predstavlja po svom karakteru i sadržaju ugovornu kaznu, pa se stoga navedena naknada nije smjela naplatiti", ističe se u priopćenju Udruge Franak.

"Kako sud ne smatra spornim visinu naknade, već osnovu za njenu naplatu, sud zaključuje da takva naknada nije u skladu sa zakonom, iako je ugovorena u kreditnom poslu. Posljedično to znači da banke u Hrvatskoj već dugi niz godina nezakonito naplaćuju naknadu za prijevremeno zatvaranje kredita. Valja napomenuti i to da je u Njemačkoj Vrhovni sud već prije donio odluku da su ulazne naknade za odobravanje kredita nezakonite i ništetne. Zarada banke te svi troškovi kredita trebali bi biti sadržani u kamatnoj stopi odnosno u fiksnoj kamatnoj marži", navode iz Udruge Franak.

Stoga se pozivaju banke da vrate građanima naplaćene naknade zbog prijevremene otplate kredita te da ukinu takvu daljnju nezakonitu praksu, a izvršnu i zakonodavnu vlast da hitnim izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju propišu da se zabrani naplata ulaznih naknada kod odobravanja kredita i izlaznih naknada kod prijevremene otplate kredita te da se utvrdi metodologija za ugovaranje početnih fiksnih kamatnih marži u svim kreditima u kojima te marže nisu ugovorene.

"Potpuno je neshvatljivo dugogodišnje ignoriranje evidentnog nezakonitog poslovanja hrvatskih banaka od strane izvršne i zakonodavne vlasti. Vrijeme je da se umjesto kozmetičkih reformi provedu istinske promjene u korist oštećenih, a velikim dijelom i blokiranih dužnika. Dosta je bilo lihvarenja i varanja hrvatskih građana", zaključuje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene