Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DANAS KRENULE PRIJAVE DORH-u

'Zbog kršenja zakona bankama prijete kazne od 9 do 25 milijardi kuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Franak podnijela je danas Državnom odvjetništvu (DORH) prekršajne prijave protiv osam najvećih banaka u Hrvatskoj zbog, kako su naveli, kršenja odredaba Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Odluka Ustavnog suda, koja je donesena 4. svibnja ove godine, prema kojoj su banke morale s dužnicima ugovoriti fiksni dio kamate, objavljena je danas u Narodnim novinama. To znači da dužnici s kreditima koji imaju valutnu klauzulu od danas mogu prekršajno prijaviti banke koje su kršile to pravilo.

'Udruga Franak prijavila je DORH-u banke koje su bile tužene u kolektivnom sudskom procesu zbog toga što niti jedna od tih banaka nije najkasnije do 1. travnja 2014. ugovorila s potrošačima dužnicima fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamata.

Radi se o svim vrstama kredita, dakle i EURO, i kunskim i CHF kreditima. Za taj prekršaj nečinjenja, po zakonu je predviđena kazna od 80 do 200 tisuća kuna za banku po svakom pojedinačnom prekršaju te od 10.000 do 50.000 kuna za članove uprava banaka koji su to bili na dan 1. travnja 2014.', navode u Udruzi Franak.

Prema procjenama Udruge Franak radi se o najmanje 100.000 kredita u kojima nije ugovoren fiksni dio kamatne stope, pa iz toga proizlazi i računica da bi potencijalne kazne za banke mogle iznositi od 8 do čak 20 milijardi kuna te od jedne do 5 milijardi kuna za odgovorne osobe u bankama.
 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Najteža odluka Ustavnog suda Dnevnik Nove TV doznaje pozadinu donošenja krucijalne odluke o Milanoviću: "Lomila su se koplja zbog jedne stvari" Miroslav Šeparović Rezultati izbora nisu sporni Gong: "Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene