Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv osam banaka

Udruga Franak: Ovo je povijesna pobjeda!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Udruge Franak nisu krili oduševljenje presudom Trgovačkog suda u Zagrebu u 'slučaju Franak'.

Udruga Franak ostvarila je povijesnu pobjedu u sporu protiv osam poslovnih banaka. Sudac Radovan Dobronić na Trgovačkom sudu u Zagrebu, donio je prvostupanjsku nepravomoćnu presudu u potpunosti, u korist 'Potrošača'.
Sudac je presudio da su poslovne banke postupile suprotno odredbama Zakona o zaštiti potrošača budući da su ugovarale valutnu klauzulu u francima, a da nisu potrošače adekvatno informirale o riziku. Banke su također prekršile zakonske odredbe ugovarajući promjenjive kamatne stope, a bez da su pritom ugovarale parametre za njihov izračun. Kamatna stopa se mijenjala u skladu s internim aktima banke, a da korisnik kredita nije bio točno obaviješten o metodi izračuna i parametrima izračuna
, stoji u priopćenju Udruge.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Prijava nadređenih Turudić o pritužbi sudaca: "To je pokušaj moje difamacije, motiv je jasan" Ivan Turudić Sve se provjerava Stigao odgovor Vrhovnog suda o Turudiću: Hoće li pokrenuti stegovni postupak?

>> PRESUDA ŠAMAR BANKAMA: Građani dobili povijesnu parnicu, evo kako će do povrata novca!

'To je suprotno odredbama Zakona o zaštiti potrošača, a povrijeđen je i Zakon o obveznim odnosima, te se bankama nalaže da u roku od 60 dana potrošačima smanje glavnicu na kunski iznos s početka ugovornog odnosa na koju će se primjenjivati početna kamata koja će biti fiksna do kraja otplatnog perioda. Teret parničnih troškova snose banke', citiraju iz udruge Franak obrazloženje suca Radovana Dobronića.

Odvjetnica Nicole Kwiatkowski, punomoćnica tužitelja zadovoljna je prvostupanjskom presudom i naglasila da je presuda iako pozitvna, još uvijek nepravomoćna. 'Obavili smo ogroman posao ali to još uvijek ne znači da će se svim građanima koji su oštećeni promijeniti nešto u ovom trenutku jer predstoji još žalbeni postupak', rekla je Nicole Kwiatkowski.

'Sudac je izvrsno primjenio pravo na ekonomsku materiju za koju je pokazao iznimno znanje i razumijevanje problema uočavajući štetnost djelovanja sinergijskog faktora ugovornih parametara, naglasivši da se na promjenjivi iznos glavnice (primjena valutne klauzule) primjenjivala jednostrano promjenjiva kamata. Na kraju je jako dobro poentirao stavivši naglasak na nesrazmjer raspodjele rizika i informacija. Korisnik kredita je, kao neprofesionalac, imao jako malo informacija i sav rizik na svojim leđima u odnosu na banke kojima su kao profesionalcima bile dostupne sve informacije, a gotovo sav rizik su prenijele na potrošače', naglasila je ekonomistica Branka Lukačević-Gregić.

Jedan od korisnika kredita, Denis Majo izjavio je novinarima da je presuda za njega 'velika pobjeda malog čovjeka u Hrvatskoj'. Napokon se pokazalo da se isplati aktivirati protiv velikih sustava, kazao je Majo. Ispričao je kako se u sudnici vidjelo da su odvjetnici dobili packe po prstima jer odluka nije bika upitna ali i vlada i banke koje su iskoristile rupe u sustavu na štetu malih ljudi.

Ilija Rkman iz udruge Potrošač rekao da će presuda otvoriti novu stranicu hrvatskog pokreta za zaštitu potrošača. 'Dobro došli u Europsku uniju i europsku Hrvatsku', kazao je.

Temeljem ove presude neće doći do odštete individualnim korisnicima kredita, već će se odšteta morati utuživati individualnim tužbama. Da se izbjegne veliki pritisak na banke i na pravosuđe, sudac je pozvao banke da razmisle o nagodbi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene