Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mobilizacija građana

Udruga Franak - 'Dosta je bilo laži, možete početi raditi transparente!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Franak na svojim je stranicama najavila 'opću mobilizaciju'. Tražit će, kažu, od HNB-a da objavi podatke o bilancama, aktivama i pasivama.

'Dosta je bilo laži. Javljajte se svojim koordinatorima, svi koji mogu neka se aktiviraju. Što se nas tiče, možete početi raditi transparente. Pozivamo i članstvo da uplate članarinu jer nam je hitno potrebna financijska struktura za daljnje akcije', napisali su jutros na stranici.

Pročitajte i ovo Ustavni sud potvrdio je pravni interes potrošača - 5 Banke tužilo 40.000 građana Nova pobjeda udruge Franak: "To je zadnja stepenica prema glavnom cilju" Prosvjed Franak u Zagrebu - 7 oglasio se i HUB FOTO/VIDEO Prosvjed Udruge Franak na Zrinjevcu: "55.000 hrvatskih obitelji s konvertiranim kreditima nema pravnu sigurnost"

Kasnije su objavili detaljniji post:

'Udruga Franak odlučila je preventivno djelovati i započeti s mobilizacijom građana. Situacija je alarmantna, moramo svi biti svjesni da ukoliko se ne usvoje naši zahtjevi velikom broju građana će biti ugrožena egzistencija i mnogi od njih će ostati bez svojih domova.

Udruga Franak je odlučila da, ukoliko se sastanak u utorak 20.01.2015. ne završi usvajanjem naših zahtjeva da će započeti s mobilizacijom naših članova i iskoristiti sva sredstva koja ima na raspolaganju', stoji na Facebooku.

Vlada pronašla rješenje za pomoć građanima s kreditom u 'švicarcu'

Ovo su zahtjevi Udruge Franak:
1. Konverzija u kune po tečaju na dan potpisivanja ugovora

2. Fiksna početna kamatna stopa

3. Povrat preplaćenih kamata

4. Moratorij na ovrhe do donošenja presude Vrhovnog suda u kolektivnom postupku

5. Izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju (propisivanje metodologije za izračun fiksne marže) za sve ostale kredite

U Udruzi napominju da će u slučaju da dođe do realizacije spomenute akcije, organizirati i financirati prijevoz za sve građane Hrvatske.

Podsjetimo, danas je premijer Zoran Milanović najavio da će Vlada tijekom ovog tjedna u Hrvatski sabor poslati zakonsko rješenje kojim će se olakšati položaj građanima koji imaju kredite u švicarskim francima.

'Više nema prostora za dugotrajne pregovore jer prijeti opasnost da jedan veliki broj ljudi naprosto u potpunosti izgubi kreditnu sposobnost, a onda će od toga štete imati i oni i banke', rekao je premijer.

Švicarska narodna banka (SNB) u prošli četvrtak je odustala od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, nakon čega je cijena 'švicarca' skočila prema euru oko 16 posto, i kreće se između 1 i 1,02 franka za euro.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni iznos kredita vezanih uz švicarski franak krajem rujna prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene