Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka svima

'Udomite djecu, osjećaji su isti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proces udomljavanja puno je kraći i jednostavniji od posvojenja, pa ipak, udomljavanje u Hrvatskoj u stalnom je padu. Povodom obilježavanja dana obitelji, UNICEF podsjeća, u domovima za djecu gotovo stotinu mališana mlađih od tri godine čeka na udomljenje.

Nakon sedam godina čekanja na posvojenje, Anita Behun odlučila se na udomljenje. Samo mjesec dana nakon prijave pod svoje je uzela trojke, direktno iz rodilišta. 'Otišli smo po njih, iznenada je bilo, u srijedu su javili, u petak smo išli po njih, baka je otrčala po tri bodića, tri para čarapa, umotali smo ih u pelene i na rukama donesli doma. I to je to. Kod kuće nas je čekalo trideset ljudi, s hodaljkama s dječjim krevetićima, sa svim', ispričala je udomiteljica Anita.

Pročitajte i ovo Divlja mačka - 2 Ostat će u Hrvatskoj Otkriveno tko je vlasnica ženke servala pronađene u Gorskom kotaru: Priča o Ruskinji krije mnoge zanimljive detalje Velika obitelj - 6 Velika obitelj Djeca kao bogatstvo: ''Svatko daje ono što ima u sebi, ja sam stvarno dobila puno ljubavi''

Savršen je to primjer udomljavanja, kakvih Hrvatskoj nedostaje, jer na udomljenje trenutačno čeka 97-ero djece mlađe od tri godine. Institucije im nikako ne mogu pružiti 24-satnu skrb. 'Nažalost, kad se dijete smjesti u instituciju, bez obzira koliko je visoki standard i koliko osoblje voli tu djecu, ovaj se osnovni uvjet ne može ispuniti jer se radi u smjenama', ističe pedijatar doc.dr.sc. Milivoj Jovančević.

Proces udomljavanja nije zadovoljavajući u većini županija. Jedini dorasli tome zadatku su koprivničko-križevačka i varaždinska-županija. 'Unatoč dugoj tradiciji udomiteljstva, mi imamo kontinuiran pad. Istraživanje o razlozima, nemamo', tvrdi Lidija Petrović, savjetnica pravobraniteljice za djecu. Nemamo ni registra potencijalnih udomitelja, koji bi pomogao da se lakše stupi u kontakt sa zainteresiranima.

'Ja bi svakom tko želi posvojiti dijete, i dugo čeka jer je procedura strahovito duga, toplo preporučila da se odluče i da udome djecu, jer osjećaji su isti. Dajete ljubav, dajete sebe tom djetetu kojem je to zaista potrebno', rekla je na kraju Anita Behun. Proces udomljavanja mnogo je kraći i jednostavniji od posvojenja, samo kako bi napušteno dijete potrebnu skrb, dobilo što prije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene