Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeme je svinjokolje

Udarni vikend za čvarke, kobasice i šunke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekad se to radilo na praznik, 29. i 30. studenog. Sada - najbližeg vikenda oko tog datuma. Pogađate, riječ je o svinjokolji ili kolinju. U mnogim hrvatskim krajevima ovaj je vikend udarni za topljenje čvaraka, pravljenje kobasica, kulena i šunki.

U dvorištu Ištvana Vega radi se punom parom. Dimi se i puši čak iz tri kotla. 400 kilograma svinjskoga mesa, posla preko glave, a pomažu rođaci, susjedi i prijatelji.

Pročitajte i ovo Tena Stipanović Nedoumice oko svinjokolje I nakon zelenog svjetla nekima je crveno: "One rastu, hrane je sve manje... Božić je tu, mi niti imamo Božića, niti blagdana" Ilustracija Marija Vučković Ministrica poljoprivrede objavila važnu vijest za svinjogojce: "Danas vidimo da su rezultati dobri"

Ištvanov susjed Ferenc pravi je majstor za kobasice koja obavezno moraju biti ljute. 'Mi na ovom kraju tako napravimo. I tko dođe i gosti, oni svi tako vole, da bude ljuta. Ako je kobasica, da bude ljuta', kaže Ferenc.

>> Opustite se: Čvarci i špek spadaju u zdravu prehranu

Svinjokolja je za Ištvana više od ekonomske računica. To je tradicija duga nekoliko stoljeća.

Tradicionalnu svinjokolju Ištvan će njegovati i nakon prvoga srpnja. Upravo, s jednom ljutom kobasicom namjerava zasladiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene