Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoke cijene knjiga

Učenici se spremaju za nadolazeću školsku godinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dodatni posao pomogao bi mnogima koji se ovih dana spremaju u kupnju školskih potrepština. Uz udžbenike, odjeću i obuću, troškovi se penju i do prosječne hrvatske plaće. U jednoj zagrebačkoj knjižari bila je ekipa Nove TV.

Učenici su spremni za prvi dan škole, a knjige u knjižari čekaju svoje vlasnike. Zagrebačke će osnovnoškolce besplatne knjige čekati na klupama. Međutim, srednjoškolci se razmjenjuju, ali i kupuju rabljene knjige. Mnoge su cijene itekako iznenadile. 'Očekivala sam više solidarnosti od ljudi koji su u istoj situaciji kao i ja, a prodaju knjige po visokim cijenama i to neuščuvane', Marija se buni na cijene.

Pročitajte i ovo Kuglice sladoleda - 3 Vrtoglave cijene Što građani misle o novim cijenama omiljene ljetne slastice: "Poskupio je više od svega, vidi se što nam je euro donio" Učionica - 1 Nova školska godina Počinje škola, sve je spremno: Roditeljima će dvije stvari biti od velike pomoći, a uskoro su opet - praznici

Osim udžbenika, tu je još tisuću i jedna šarena sitnica. Flomasteri, olovke i bilježnice. Čak i običan ruksak cijenom može skočiti i do 800 kuna, no svatko se želi pojaviti u najboljem izdanju. Najbolje izdanje, za roditelje je često i skupo. 'Nećemo ići na preniske ni previsoke cijene, ali za moju dvojicu sinova ode par tisuća kuna', govori Branimir Narančić.

>> Ministar Jovanović: Neće biti kaosa u školama zbog jesenske mature

U trgovinama se još uvijek lakše diše jer se najveća gužve očekuju tek sljedeći tjedan. 'Traže sve, od trenirki i tenisica za slobodno vrijeme. Sve za sportske aktivnosti, tjelesni, majice itd.', objašnjava voditeljica smjene, Kristina Car.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović, prokomentirao je i nadolazeću školsku godinu: 'Izazov je da rezultati budu što bolji, moja je poruka učenicima, roditeljima, nastavnicima, da vrijedno rade i rezultat neće izostati.'

I neće biti, kaže ministar, nikakvih problema bez obzira na to što se početak škole poklapa s jesenskim rokom državne mature. 'Ovu maturu,odnosno, ovaj dio će polagati 6 tisuća učenika, a to je u prosjeku 20 učenika po školi. Kaos postoji samo u nečijim glavama, a ne u sustavu ministarstva.

A dok 40 tisuća ovogodišnjih prvašića dođe do državne mature prethodi im još puno učenja. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene