Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brisanje razlika

PREDMET KOJIM SE RAZLIKE SVODE NA MINIMUM Roditelji pokrenuli promjenu za bolje sutra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji iz Svetog Lovreča poveli su se postojećim pozitivnim primjerima iz Hrvatske i svijeta.

Osnovna škola Joakima Rakovca iz Svetog Lovreča prva je u Istri uvela školsku odjeću - odnosno majice za sve učenike.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Autobusi "Za tri kilometra - pet eura" "Roditeljima je to previše, neki djecu ne šalju na školske izlete": Doznali smo zbog čega su skočile i cijene prijevoza učenika

Vodeći se već postojećim pozitivnim primjerima iz Hrvatske i svijeta, žele djeci osigurati odrastanje bez društvenih, socijalnih i ekonomskih razlika.

U istim majicama i pod zajedničkim logom ususret novim znanjima krenuli su školarci u Svetom Lovreču. Imaju ljetnu i zimsku verziju uniforme. Boju biraju sami. U tome su kažu, guštali. Baš kao što guštaju i ujutro kad već znaju što će odjenuti.

Školska se uniforma u ovom i svim dosadašnjim primjerima pokazala kao predmet kojim je moguće razlike svesti na minimum.

"Sad su svi nekako jednakiji, evo to bi rekla, u navodnicima jednakiji, s obzirom na društveni i ekonomski status", smatra Snježana Vujić, učiteljica.

Slažu se s time i psiholozi. Sigurno okruženje, stvaranje identiteta, poticanje razvoja suradnje i timskog rada samo su neke od prednosti uniformi.

"Kad se stvori uvjet jednog sigurnog poticajnog okruženja koje ipak stvara nošenje odjeće koja čini jedan kolektiv tu zapravo se stvara sigurnost u kojoj se može pokazati i osobnost i kreativnost", kaže Lidija Malčević Lovrić, pedagoginja i psihologinja.

Ovu promjenu u školi zapravo su pokrenuli sami roditelji. Mali korak, kažu, za jedno bolje sutra. Inicijativu je pozdravila cijela škola na čelu s ravnateljicom.

"Učiteljice nisu ni prije gledale tu razliku među učenicima možda su više učenici međusobno gledali kako je tko odjeven i onda su se tu sigurno socijalne razlike vidjele. Sada su sigurno manje vidljive", ističe ravnateljica škole Nataša Lakoseljac.

Jer razlike zapravo uopće ne bi trebale biti bitne. A škola je upravo uz obitelj najbolje mjesto gdje to djeca mogu i naučiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene