452605
452605
452605
452605
452605

PREDMET KOJIM SE RAZLIKE SVODE NA MINIMUM Roditelji pokrenuli promjenu za bolje sutra

  • , 06.10.2016., 12:19
  • Autor:
  • komentara

Roditelji iz Svetog Lovreča poveli su se postojećim pozitivnim primjerima iz Hrvatske i svijeta.

 
 
 
 
Školska uniforma (Video: Dnevnik Nove TV)
Školska uniforma (Video: Dnevnik Nove TV)

Osnovna škola Joakima Rakovca iz Svetog Lovreča prva je u Istri uvela školsku odjeću - odnosno majice za sve učenike.

Vodeći se već postojećim pozitivnim primjerima iz Hrvatske i svijeta, žele djeci osigurati odrastanje bez društvenih, socijalnih i ekonomskih razlika.

U istim majicama i pod zajedničkim logom ususret novim znanjima krenuli su školarci u Svetom Lovreču. Imaju ljetnu i zimsku verziju uniforme. Boju biraju sami. U tome su kažu, guštali. Baš kao što guštaju i ujutro kad već znaju što će odjenuti.

Školska se uniforma u ovom i svim dosadašnjim primjerima pokazala kao predmet kojim je moguće razlike svesti na minimum.

"Sad su svi nekako jednakiji, evo to bi rekla, u navodnicima jednakiji, s obzirom na društveni i ekonomski status", smatra Snježana Vujić, učiteljica.

Slažu se s time i psiholozi. Sigurno okruženje, stvaranje identiteta, poticanje razvoja suradnje i timskog rada samo su neke od prednosti uniformi.

"Kad se stvori uvjet jednog sigurnog poticajnog okruženja koje ipak stvara nošenje odjeće koja čini jedan kolektiv tu zapravo se stvara sigurnost u kojoj se može pokazati i osobnost i kreativnost", kaže Lidija Malčević Lovrić, pedagoginja i psihologinja.

Ovu promjenu u školi zapravo su pokrenuli sami roditelji. Mali korak, kažu, za jedno bolje sutra. Inicijativu je pozdravila cijela škola na čelu s ravnateljicom.

"Učiteljice nisu ni prije gledale tu razliku među učenicima možda su više učenici međusobno gledali kako je tko odjeven i onda su se tu sigurno socijalne razlike vidjele. Sada su sigurno manje vidljive", ističe ravnateljica škole Nataša Lakoseljac.

Jer razlike zapravo uopće ne bi trebale biti bitne. A škola je upravo uz obitelj najbolje mjesto gdje to djeca mogu i naučiti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se