Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele se vratiti

Srednjoškolci otkrili što ih je oduševilo u Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budući kuhari, slastičari i hotelijerski komercijalisti iz Zadra u njemačkom gradu Leipzigu tri su tjedna odrađivali stručnu praksu u sklopu programa Erasmus. Izrazili su želju da se ondje i vrate.

Nakon što se 24 zadarskih srednjoškolaca iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, vratilo iz Njemačke gdje su odrađivali trotjednu praksu, na pitanje tko se želi vratiti, gotovo svi su za to izrazili želju, piše Zadarski list.

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Osim mladog kuhara Zvonimira kojemu se nije svidjelo ustajanje u pet ujutro i njemački mentalitet. Ostali su oduševljeni njemačkim načinom rada, sustavom koji savršeno funkcionira i načinom na koji se u tom sustavu poštuje dobar radnik. A ni plaća nije zanemariva.

'Sve je drukčije nego ovdje kod nas, ali sve je toliko dobro organizirano da se odmah možeš uklopiti jer se točno zna što je čiji posao i tko što mora odraditi. Nema tamo gubljenja. Na kraju radnog vremena kuhinja mora blistati, Nijemci su nas naučili kako time pokazuješ koliko si odgovoran prema svom radnom mjestu. Meni se to jako svidjelo. Tko je vidio neurednog kuhara?', ispričala je kuharica Petra Mitrović.

'Puno smo pažnje posvećivali odvajanju otpada, zamrznutoj hrani koju Nijemci puno konzumiraju. To su nam dobrodošla iskustva, jer u Hrvatskoj to nije često. Jedino što mi se ne sviđa je to da Nijemci u sve stavljaju puno začina kima, to meni nije baš po volji', dodaje Petra.

'Nema vremena za ćaskanje'

Luka Čvrljević, budući komercijalist koji je praksu odradio u jednom hotelu, rado uspoređuje svoje radna iskustva u Hrvatskoj s onima u Njemačkoj.

'Kad gledate hotele visokog ranga, razlika nije toliko velika, ali što je objekt s manje zvjezdica, to vidite kolika je razlika u standardu. Cijeni se isključivo rad i red, ali me zato fascinirao odnos zaposlenika i šefova. Iako se misli da su njemački poslodavci hladni, mi smo se uvjerili da svoje radnike tretiraju kao dio obitelji', kaže Luka za Zadarski.hr.

Na pitanje jesu li s njemačkim kolegama razgovarali o plaćama, odgovaraju da nisu.

'Nemate na poslu puno vremena za razgovor. Od trenutka kad prijavite svoj dolazak počinje se s radom i nema vremena za ćaskanje', prenose svoje dojmove zadarski srednjoškolci.

Učenicima je dva tjedna stručne prakse i izlete u Berlin i Dreden u potpunosti financirala Europska unija kroz svoj program Erasmus +, 'International Experience for Tourism Occupations', a dobili su još i džeparac. Za odlazak u Njemačku odabrani su oni učenici završnih razreda koji su najbolje napisali motivacijska pisma zašto stručnu praksu žele odraditi baš tamo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene