Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreću u 5 sati

TEŽAK PUT DO ŠKOLE Do prve autobusne stanice pješače 15 kilometara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok je nekim učenicima prijevoz do škole osiguran, djeca iz Šišinca u Sisačko-moslavačkoj županiji do prve autobusne stanice pješače čak 15 kilometara.

Ni ove godine srednjoškolci diljem zemlje neće imati pravo na besplatan prijevoz do škole. Mnogim obiteljima trošak prijevoza veći je i od tisuću kuna.

Pročitajte i ovo Autobusna nesreća, ilustracija U samo dva dana Nova autobusna nesreća u Njemačkoj: Ozlijeđeni deseci učenika Bicikli - 5 Djeca oduševljena Rekreacija za sve: Općina svim učenicima trećih razreda poklonila bicikle

Vito ide u drugi razred srednje škole i jedini je učenik u svom selu. Svako jutro oko 7 sati, sjeda u autobus i putuje u 23 kilometra udaljen Otočac.

'Putujem od 45 minuta do sat vremena. Ali preko zime zna se desiti da kasni zbog obilnog snijega', kazao je Vito Kordić iz Rudopolja čiji roditelji svaki mjesec izdvajau 216 kuna za kartu. Srećom kažu, dio prijevoza je sufinanciran.

PAD CIJENA U odnosu na prošlu godinu jeftinija odjeća, struja, voda i prijevoz

Osnovnoškolci imaju besplatan prijevoz. Srednjoškolcima je do sada država pokrivala do 75 % troškova međumjesnog javnog prijevoza. U prošloj školskoj godini u proračunu je bilo osigurano više od 250 milijuna kuna. Ministar uvjerava da će i ove biti isto.

'Kao i uvijek mi brinemo da djeca u školu dođu, da svi imaju jednaku šansu za pristup obrazovanju i to nije sporno', napomenuo je ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Vedran Mornar.

Roditelji na to računaju, jer trošak prijevoza samo je jedna stavka na poprilično skupoj listi stvari potrebnih školarcu. Oni koji nemaju velika primanja se snalaze, jer žele da im djeca imaju najbolje obrazovanje. A snalaze se i učenici, jer se svake godine nađe velik broj onih koji zbog financija ili nepostojanja prijevoza, do škole ipak moraju pješice.

Dok je nekim učenicima prijevoz do škole osiguran, djeca iz Šišinca u Sisačko-moslavačkoj županiji do prve autobusne stanice pješače čak 15 kilometara.

Dominik i Lorena učenici su trećeg razreda koji do škole u Sisku svakoga dana moraju pjršačiti 15 kilometara do najbliže autobusne stanice.

'Sve je teško uskladiti, suprug je prisiljen ostaviti svoj posao da bi djecu mogao voziti u različite dvije smjene u školu. Jako sam ogorčena i ljuta jer su nam neki visoko pozicionirani ljudi, u politici, obećali prijevoz. Ne bi željela imanovati tu osobu no ta nam je osoba kazala da će vlastitim automobilom svakog dana našu djecu voziti u školu. Djeca se moraju ustati z 5 sati da bi krenuli u školu. Jako je teško pustiti djete da ide na taj put samo. Stzrah roditelja da li će djete doći do te stanice, jako je težak', ispričala je Katica Ladišić, majka dvoje učenika koji do škole moraju prolaziti kroz šumski put.

U razgovoru s načelnikom općine Lekenik doznajemo kako će se roditelji i dalje morati snalaziti oko prijevoza djece, jer se prema njegovim riječima, ne isplati organizirati prijevoz za Dominika i Lorenu jer ih je samo dvoje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene