Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čelnik sindikata policije poručuje

Ubojstvo mladića: 'Vjerojatno je postojao neki okidač'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz sata u sat raste broj onih koji se putem Facebooka opraštaju od 19-godišnjeg srednjoškolca kojeg je s nekoliko hitaca ubio policajac. Obitelj mladića je u šoku. Zločin kakav se u Hrvatskoj ne pamti ponovno otvara problem sigurnosti unutar policijskog sustava.

Sindikat policije oštro je osudio zločin svog kolege, no ne žele da se zbog pojedinca generalizira ostatak policijskih službenika. Ivanu Mamiću iz sata u sat sve više ljudi odaje počast putem Facebooka. Njih gotovo 20 tisuća, ali i građane na ulicama, najviše šokira to što je 19-godišnjaka, s nekoliko hitaca službenim pištoljem ubio policajac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkud toliko nasilja? 'Sudstvo presudama štiti pravo na nasilje' Slika nije dostupna Problem društva 'Okruženi smo kaosom, a pojedinci užitak nadomjeste agresijom'

>> Policajcu - ubojici mjesec dana pritvora

Iznenadilo je i njegove kolege. U Sindikatu policije izrazili su sućut obitelji i osudili zločin. Podsjećaju da svi redovito prolaze obavezna psihološka testiranja. 'Ti su testovi u odnosu na druge testove puno rigorozniji. Provode se prilikom prijema u službu i kasnije svakih nekoliko godina', ističe Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske.

'Kratki fitilj ne iznenađuje'

Po Zakonu, na sistematske preglede svake dvije godine moraju ići specijalni i interventni policajci te pripadnici protueksplozijske zaštite. Svakih pet godina: policijski službenici u Ravnateljstvu policije, policijskim upravama i postajama. Te oni u Upravi za posebne poslove sigurnosti gdje je radio i osumnjičeni policajac.

'Nisu čarobni štapići da bi mogli reći eto, 1.000 posto je taj čovjek duševno zdrav. Očito da je tu bio neki okidač koji nitko nije primijetio prije', kaže Jagić. Nošenjem oružja, kaže psihijatar Vladimir Gruden, policajci su svjesni da, na neki način, dobivaju na važnosti. Kratki fitilj ne iznenađuje, kaže, kod onih koji imaju kompleksnije probleme.

'On sa tim oružjem kao da kompenzira jednu svoju snagu za koju ne možemo reći da je nema, nego za koju on sam sumnja. Prema tome, već tu imamo jednu, kako bi rekli, osjetljivu, ajmo čak reći rizičnu skupinu', pojašnjava psihijatar Vladimir Gruden. U Hrvatskoj se ovakav zločin ne pamti. Kažu to i u policiji. No iz Ravnateljstva nitko nije želio govoriti o tome kontroliramo li dovoljno one koji su dio sustava i kojima bi posao trebao biti štititi građane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene