Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crni pregled

Zločini koji su potresli Hrvatsku u 2008. godini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubojstvo novinara i izdavača Ive Pukanića, odvjetničke vježbenice Ivane Hodak, krvavi pohod umirovljenog generala Ivana Koradea koji je za sobom u smrt odveo petero ljudi te ubojstvo premlaćivanjem zagrebačkog tinejdžera Luke Ritza neki su od tragičnih događaja koji su ove godine uvelike zaokupili rubrike crnih kronika hrvatskih medija, ali i ne samo njih.

Ivo Pukanić, jedan od najeksponiranijih novinarskih imena u Hrvatskoj i dobitnik više nagrada Hrvatskoga novinarskog društva, iz kojega je i izbačen zbog nepoštivanja kodeksa novinarske časti, ubijen je u eksploziji podmetnute bombe 23. listopada na parkiralištu pokraj redakcije tjednika 'Nacionala' koji je utemeljio i kojega je bio suvlasnik. U atentatu je poginuo i njegov suradnik Niko Franjić.

Pročitajte i ovo Godina promjena - 6 Izbori u više od 70 zemalja Stiže megaizborna godina na svjetskoj razini: Što će se sve promijeniti? Slika nije dostupna Crni dan u Hrvatskoj 'Ubojstvo i pljačke se mogu povezati s društvenim nezadovoljstvom'

Nakon tog zločina predsjednik države i premijer najavili su odlučan obračun s organiziranim kriminalom, a Vijeće za nacionalnu sigurnost zaključilo je da nema potrebe uvoditi izvanredno stanje. Neki od hrvatskih medija zazivali su pokretanje akcije slične onoj koju su pod nazivom 'Sablja' pokrenule srbijanske vlasti nakon ubojstva Zorana Đinđića, no to je odbacio hrvatski državni vrh, najavivši donošenje 'antimafijaškog paketa'.

Vijest o Pukanićevu ubojstvu prenijele su i sve vodeće svjetske agencije, ističući kako je riječ o najnovijem u nizu ubojstava u hrvatskom glavnom gradu, koja se povezuju s organiziranim kriminalom.

>> Gledajte na Novoj TV 22.12. u 20 h: '2008: Potresi, skandali, emocije' - pregled događanja u hrvatskoj i svijetu

Tjedan dana nakon atentata policija je u akciji 'Balkan express' uhvatila trojicu osumnjičenika za ubojstvo - bratiće Roberta i Luku Matanića te Amira Mafalanija, dvojicu navodnih pomagača - Svetozara Đurovića iz Crne Gore i Milenka Kuzmanovića iz Srbije. Otkriven je identitet i dvojice odbjeglih atentatora Bojana Gudurića i Željka Milovanovića za kojima se traga. Svi osumnjičenici od prije su poznati policijama u regiji po raznim kaznenim djelima.

Robert Matanić je USKOK-u ponudio suradnju, a mediji nagađaju kako je policiji izjavio da mu je Milovanović rekao da je Pukanićeva likvidacija naručena iz Zagreba preko posrednika iz Beograda. Istraga traje i za sada je nepoznato tko je nalogodavac prvog ubojstva novinara u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata.

Pola godine ranije (10. travnja) Pukanić je bio meta nepoznata napadača koji ga je hitcem iz pištolja pokušao ubiti kod njegova stana u središtu Zagreba. Nekoliko sati ranije Pukanić je Državnom odvjetništvu prijavio da ga ucjenjuje nepoznata osoba, a nakon pokušaja ubojstva dobio je policijsku zaštitu koja mu je ukinuta u početku kolovoza. 

Ubojstvo Ivane Hodak potreslo cijelu Hrvatsku

Prije Pukanića ubijena je Ivana Hodak, kći bivše potpredsjednice Vlade Ljerke Mintas-Hodak i zagrebačkog odvjetnika Zvonimira Hodaka, branitelja umirovljenog generala Vladimira Zagorca kojemu se sudi u 'aferi dragulji'. Mladu odvjetničku vježbenicu nepoznati je ubojica dočekao 6. listopada na stubištu zgrade u kojoj živi, blizu sjedišta zagrebačke policije, i likvidirao je hitcima iz pištolja. Ivana Hodak ubijena je samo četiri dana pošto je Zagorec izručen iz Austrije kako bi mu se sudilo za krađu dragulja iz Ministarstva obrane 2000.

Još uvijek nije pronađen njezin ubojica niti je utvrđen motiv tog zločina nakon kojega je istu večer premijer Ivo Sander najavio smjenu ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića, ravnatelja policije Marijana Benka i ministrice pravosuđa Ane Lovrin. Na njihova mjesta imenovani su Tomislav Karamarko, Vladimir Faber i Ivan Šimonović.

Isto jutro kad je ubijena Ivana Hodak, na Srebrnjaku je 25-godišnji zaštitar ubio svoju 17-godišnju djevojku, a zatim je hitcem u glavu i sebi oduzeo život. Idući dan u Puli se dogodio isti tragičan događaj. U jednom kafiću 40-godišnji Hasim Čadraki je rafalom iz kalašnjikova ubio svoju bivšu suprugu Adelinu, a onda i sebe. 

Pomahnitali general Korade ubio petero ljudi

Kraj ožujka i početak travnja 2008. dugo će ostati zapisani u rubrikama crnih kronika po nezapamćenu zločinu, peterostruku ubojstvu koje je počinio umirovljeni general Ivan Korade. Naime, 26. ožujka navečer u kleti u mjestu Vitešincu pokraj Ivanca policija je pronašla s više hitaca ubijenog Davora Petriša starog 35 godina, bivšega vojnog policajca te prijatelja i suradnika umirovljenog generala, a idući dan u selu Velikoj Veterničkoj kod Novog Golubovca pronađena su tijela Cecilije Hudić stare 62 godine i njezina 15-godišnjeg unuka Gorana Hudića te stotinjak metara od njihove kuće i Franje Kosa starog 63 godine. 

U početku se nije znalo da su ubojstva povezana i da ih povezuje isti zločinac, umirovljeni general Korade, koji se naoružan dao u bijeg. Uslijedila je osmodnevna do tada u Hrvatskoj neviđena policijska potraga koja je završila 3. travnja kad je Korade iz vikendice u Velikoj Veterničkoj, u kojoj se skrivao, hitcima iz automatske puške ubio policajca Marija Kusanića, a zatim i sebe.

Koradeu je predsjednik Stjepan Mesić posmrtno oduzeo odlikovanja koja je dobio za zasulge u Domovinskom ratu. 

Brutalno ubojstvo Kristine Šušnjare

U početku godine, 5. siječnja, javnost je zgrozilo brutalno ubojstvo 20-godišnje Kristine Šušnjare iz Trilja koju je 8. siječnja prvo pokušao silovati, a onda do smrti zatukao čekićem njezin poznanik 25-godišnji Luka Pezelj. Zločinac je u listopadu osuđen na 31 godinu zatvora.

Potkraj siječnja (29.) u mjestu Korlatu kod Benkovca u izgorjelu automobilu pronađen je 30-godišnji zadarski taksist Igor Čustić, a idući dan uhićen je njegov ubojica 21-godišnji Elvis Šopić iz Raštevića kod Benkovca.

Prvo ovogodišnje ubojstvo s mafijaškim potpisom dogodilo se 18. veljače kad je nepoznati ubojica s više hitaca iz automatskog oružja u kafiću u zagrebačkoj Dubravi ustrijelio 42-godišnjeg Vinka Rodića koji je oko 18 sati nakon ranjavanja umro u bolnici. Rodić je bio dobro poznat policiji. S dvojicom braće bio je optužen za ubojstvo dugogodišnjeg šefa zagrebačkog podzemlja Zlatka Bagarića 1998. Lazar Rodić bio je pravomoćno osuđen na tri godine zatvora, a Vinko i još jedan brat su oslobođeni. 

Svećenik Rafaj ubijen zbog ljubomore

Sredinom ožujka (16.) iz vatrenog oružja je ubijen svećenik 41-godišnji Josip Rafaj u Župnom uredu župe sv. Antuna Padovanskog u Generalskom Stolu. Policija je 20-ak dana kasnije uhvatila 33-godišnjeg Srećka Uzelca iz Ondića osumnjičena za to ubojstvo. Motiv je navodno bila ljubomora, a ubojica je u rujnu nepravomoćno osuđen na 14 godina.

U narodnjačkom klubu u Zagrebu u srpnju je iz automatske puške izrešetan Tvrtko Tomičić, jedan od optuženika na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji, koji je u tom postupku osuđen na tri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva Željka Šobota 1996. Tomičićev ubojica 31-godišnji Miroslav Jeleč ubrzo je blizu mjesta zločina uhićen u automobilu koji je oteo jednom građaninu. Kao i njegova žrtva i on je policiji bio poznat po brojnim kažnjivim djelima. 

Još nije otkriven ubojica Pukanića, Franića ni Ivane Hodak, kao ni naručioci napada na Dušana Miljuša i Josipa Galinca Listopad najcrniji mjesec

Definitvno 'najcrnji' mjesec ove godine u Zagrebu bio je listopad jer su se, osim ubojstva Pukanića, Ivane Hodak te ubojstva i samoubojstva na Srebrnjaku, dogodila još tri najteža zločina. Prvo je u parku u naselju Prečkom 43-godišnji skupljač plastičnih boca nožem pred više očevidaca ubio 57-godišnjaka. Nekoliko dana kasnije (21. listopada) u automobilu u Gornjem Vrapču hitcem u glavu smaknut je građevni poduzetnik Mrvelj, a zadnji dan listopada u automobilu u naselju Savici pronađen je Adrian Čupić star 34 godine koji je također likvidiran hitcem u glavu. Nakon nekoliko dana otkrilo se da ga je zbog duga od više stotina tisuća eura ubio njegov vjenčani kum 38-godišnji Vilim Karlović koji se skrivao.

Nasilnički napadi i premlaćivanja javnih osoba na zagrebačkim ulicama nisu izostali ni ove godine, pa je tako sredinom svibnja (16.) ispred zgrade u kojoj živi napadnut direktor Zagrebačkih cesta Igor Rađenović. Dvojica nasilnika su ga pretukla i pobjegla, a poslije se otkrilo da su napadači Miodrag Šimunac i Nikola Presečki koji su u listopadu i nepravomoćno osuđeni na tri godine zatvora, odnosno dvije godine i deset mjeseci. No, u istrazi i na suđenju nije se otkrilo tko je platio 3000 eura i naručio napad na Rađenovića, a mediji nagađaju da je napadnut jer je USKOK-u prijavio nezakonitosti u poslovanju Zagrebačkih cesta. 

Pretučen novinar Dušan Miljuš

Na gotovo isti način dva tjedna poslije (2. lipnja) dvojica su napadača brutalno pred njegovom kućome pretukla novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša. Napad na novinara koji već više godina piše o mafiji i organiziranom kriminalu strukovna udruga ocijenila je kao poruku podzemlja svim novinarima da prestanu izvješćivati o gospodarskom i organiziranom kriminalu. Idućih dana tristotinjak novinara prosvjedovalo je zahtijevajući pronalazak napadača i da vlast objavi rat nasilju, kriminalu i korupciji. Novinari su došli pred zgradu Vlade i policija ih u tome nije spriječila, unatoč zakonu koji od kraja 2005. zabranjuje okupljanje na Markovu trgu. Po podatcima HND-a od 90-ih je u Hrvatskoj napadnuto 40-ak novinara.

Isti dan kad i Miljuš, napadnuta je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik, no u njezinu slučaju nije se radilo o naručenu brutalnom napadu, nego o lakšem napadu huligana kojega je pravobraniteljica upozorila da se ne ponaša nedolično, odnosno da ne vrijeđa pravoslavne vjernike koji su izlazili iz crkve na Cvjetnom trgu.

Žrtva nepoznatih nasilnika sredinom rujna bio je i predsjednik Uprave Industrogradnje Josip Galinec koji je usred dana u blizini Ministarstva teško pretučen metalnim palicama. Galinec je, inače, bio žrtva reketarenja, pa je jedno vrijeme imao i pratnju zaštitara. Nakon tog napada smijenjen je načelnik zagrebačke policije Ivica Tolušić, a zamijenio ga je dotadašnji načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Branko Peran.

U slučaju Miljuša i Galinca nisu otkiveni ni počinitelji ni naručitelji.

Mediji su ove godine izvješćivali o velikom broju kažnjivih djela i zločina koje su počinili maloljetnici, ocijenivši kako se može govoriti o pravom valu nasilja među mladima. 

Ubijen Luka Ritz

Najviše je u javnosti odjeknuo slučaj brutalnog premlaćivanja 19-godišnjeg Luke Ritza kojega je, bez ikakva povoda, noću s 31. svibnja na 1. lipnja na autobusnoj postaji na Mostu slobode napala skupina maloljetnika. Luka je nakon desetak dana umro od ozljeda, a policija je tek potkraj listopada uhvatila petoricu napadača u dobi od 15 do 18 godina, od kojih su dvojica osumnjičena za nanošenje teških ozljeda zbog kojih je zagrebački maturant umro.

Sredinom ožujka (15.) u zagrebačkom parku Ribnjaku nožem u tučnjavi dviju skupina mladića na smrt je izboden 18-godišnjak Frano D. Idući dan policiji se predao 23-godišnjak osumnjičen za ubojstvo, a uhićeno je još deset sudionika tučnjave. Istraga je utvrdila da je ubijeni tinejdžer bio u skupini maloljetnika koji su, ničim izazvani, napali osumnjičenog za ubojstvo i trojicu njegovih prijatelja.

U Osijeku je u noći prvog dana svibnja u sukobu više mladića nožem ranjen 17-godišnjak, za što je osumnjičen godinu dana mlađi maloljetnik.

U Vinkovcima su se 23. listopada u parku potukle dvije skupine srednjoškolaca, a jedan od sudionika, 16-godišnjak iz Andrijaševaca, umro je nakon desetak dana od posljedica ozljeda glave koje je zadobio u tučnjavi. 

Napadnut sina Gorana Karana

Na dan kada je umro taj dječak, 2. studenoga, u Splitu je 17-godišnjak na splitskoj plaži Bačvicama nožem u trbuh ubo 21-godišnjaka koji je nakon nekoliko sati umro u bolnici. Desetak dana poslije na splitskoj Rivi pretučen je sin pjevača Gorana Karana, a ubrzo se otkrilo da je 18-godišnjeg Roka u glavu udario i teško ozlijedio 20-godišnji boksač Tomislav Popov kojeg je istražni sudac pustio na slobodu pošto je priznao krivnju. Popov i Karan su se pri mimoilaženju na Rivi okrznuli ramenima, nakon čega je došlo do svađe i napada na 18-godišnjaka.

Od razbojstava i pljački ove je godine medijsku pozornost zaokupila otmica blindiranoga zaštitarskog kombija (siječanj) s 2,7 milijuna kuna u novozagrebačkom naselju Zapruđu. Prazan kombi je ubrzo pronađen, a zaštitar tvrtke 'Sokol Marić' Goran Safić dan poslije. U početku se sumnjalo da je zaštitar inscenirao svoju otmicu u dogovoru s nepoznatim pljačkašima, no istragom je utvrđeno da je ipak žrtva, a da je pljačku izveo njegov kolega Josip Noršić iz tvrtke, uz pomoć prijatelja Kristijana Gregurića.

Sredinom ožujka (15.) iz središta Hrvatskih pošta u Splitu opljačkano je više od 15 milijuna kuna. Dva mjeseca poslije policija, USKOK i obavještajne službe otkrile su da su pljačku organizirali i izveli razbojnici iz BiH i Srbije u suradnji i uz logističku pomoć ljudi "iznutra" - djelatnice pošte i zaštitara koji je u vrijeme pljačke bio na dužnosti. Trojica pljačkaša su uspjela pobjeći s plijenom, no uhićeno je sedmero njihovih pomagača, među kojima i bivši predsjednik kaštelanske HVIDR-e Jozo Certa. U tunelu ispod splitske bolnice pronađeno je milijun opljačkanih kuna. Uz ubojstvo Pukanića mediji taj slučaj navode kao najočitiji primjer odlične suradnje kriminalaca s prostora bivše Jugoslavije.

Prvi dan kolovoza kod Dugog otoka u more se srušio zrakoplov Lufthansine škole za obuku u kojemu su poginuli instruktor Danijel Oleks i talijanski polaznik škole Alessandro D'Agetta, a potkraj rujna i u početku listopada dubrovačko područje bilo je poprište velike potrage za 21-godišnjom Australkom Britt Kathryn-May Lapthorne koja je nestala noću 17. na 18. rujna u jednom dubrovačkom disko-klubu. U moru između Danča i Boninova u Dubrovniku 6. listopada pronađeno je mrtvo tijelo, a četiri dana poslije DNA analiza je potvrdila da je riječ o nestaloj djevojci. Neki australski i hrvatski mediji prozvali su policiju zbog navodno zakašnjele reakcije i brojnih propusta u istrazi koja još nije utvrdila je li djevojka stradala u nesretnom slučaju ili je riječ o ubojstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene