Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po hitnom postupku

Ubojice hrvatske redovnice osuđeni na doživotni zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Burundiju osudio je u petak na doživotni zatvor dvojicu Burundijaca za ubojstva hrvatske redovnice Lukrecije Mamić i talijanskog volontera, doznaje se od nekoliko izvora.

'Ministarstvo pravosuđa je zadovoljno, dvojica mlađih muškaraca koje smo izveli pred sud osuđeni su na kaznu doživotnog zatvora', rekao je u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse državni odvjetnik u Ngoziju, na sjeveru zemlje, Isidore Ntakarutimana. Ta dvojica, u dobi od 20 i 24 godine, koji međutim još pohađaju srednju školu, osuđeni su za ubojstvo, razbojstvo, otmicu, nanošenje tjelesnih ozljeda, nezakonito posjedovanje oružja i zločinačko udruživanje. Suđeno im je po hitnom postupku na temelju nepobitnih dokaza, bez odvjetnika.

'Suci nisu utvrdili visinu odštete koja se treba isplatiti rodbini žrtava, budući da nitko nije podigao tužbu, ali oni to mogu učiniti bilo kada, a sud će zatim odrediti visinu iznosa', kazao je Ntakarutimana. Lukrecija Mamić, redovnica Družbe sestara službenica milosrđa (Ancelle della Carita), ubijena je u napadu u noći na ponedjeljak na katoličku misiju u Kirembi oko 140 km sjeverno od Bujumbure, uz ruandsku granicu. Pljačkaši su poglavaricu samostana sestru Carlu koja je iz Italije, odveli kao taoca zajedno s talijanskim volonterom Francescom Bazzanijem, kojega su također ubili, a sestri Carli izrezali su ruke.

Dvojicu napadača policija je uhitila u ponedjeljak, navodeći odmah da je motiv napada pljačka. Državni odvjetnik u Ngoziju ocijenio je, obrazlažući vođenje hitnoga sudskog postupka, da se 'suđenje moralo brzo provesti kako bi međunarodna zajednica doznala istinu, motiv zločina i kako bi prekinula nagađanja onih koji su ga htjeli pripisati novom pobunjeničkom pokretu'.

No talijanski počasni konzul u Burundiju Guido Ghirini izrazio je žaljenje što 'nije bilo temeljite istrage kojom bi se utvrdilo jesu li ta dvojica djelovala sama ili ne'. Tijela dvoje žrtava dopremljena su u Italiju u noći na četvrtak.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću Specijalna policija pred Županijskim sudom u Zagrebu Dio crnogorske narkobande U centru Zagreba scene kao iz akcijskog filma: Pred sud izvedena skupina koja se tereti za krijumčarenje kokaina

Tijelo sestre Lukrecije Mamić dovezeno u Split

Tijelo redovnice Lukrecije Mamić večeras je dovezeno u splitski Provincijalni samostan Družbe službenica milosrđa, a posljednji ispraćaj će biti u ponedjeljak.

U samostanu je održana molitva za pokojnu sestru Lukreciju, a zatim je misu zadušnicu predvodio njezin brat don Luka Mamić koji je u misijskoj službi u Belgiji.

Posljednji ispraćaj sestre Lukrecije bit će u ponedjeljak, 5. prosinca, na splitskom gradskom groblju Lovrinac u 14,30 sati, potvrdili su večeras u samostanu Družbe službenica milosrđa.

Sestra Lukrecija Mamić je rođena 1948. u Zidinama kod Tomislavgrada (BiH) kao osmo dijete svojih roditelja. U misonarskoj službi u Burundiju, gdje je i ubijena, djelovala je od 2002., a prije toga kao misonarka je djelovala 15 godina u Ekvadoru (Južna Amerika).

Družba službenica milosrđa, sa sjedištem u Splitu, ima blizu 140 članica od kojih su četiri misionarke u Ekvadoru, a peta misionarka u inozemstvu bila je pokojna sestra Lukrecija Mamić, izvijestili su večeras iz te družbe. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene