Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragediji prethodila svađa

'Sam način počinjenja djela koji je izrazito brutalan, destruktivan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Često i male i banalne stvari mogu dovesti do vrlo burnih reakcija i nasilja prema obitelji, rekao nam je psihijatar Špiro Janović.

U izvješću policije o šokantnoj obiteljskoj tragediji koja je potresla Hrvatsku, stoji da je brutalnom zločinu prethodila svađa sa suprugom. U zagrebačkom naselju Špansko, vojni je djelatnik u petak ubio suprugu i četverogodišnju kćer, teško ranio supruginu baku, a potom presudio i sebi.

Pročitajte i ovo Pedro Sanchez sa suprugom sumnjiče ju za korupciju Španjolski premijer povlači se s javnih dužnosti nakon što je otvorena istraga protiv njegove supruge Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama

Svijeće ispred zgrade, ostavljena igračka - kao podsjetnici na tragediju. Susjedi su i dalje uznemireni.

'Sustav zakaže ili što li, ne znam, samo što je strašno, već ako je odlučio onda mogao je sebe, a dijete i ženu pustit na miru, mislim strašno, nemam jednostavno riječi', rekla nam je susjeda Stana Krušlin.

Policija tvrdi - sve je započelo svađom sa suprugom.

'Pedesetogodišnjak je nakon verbalnog sukoba s 31-godišnjakinjom, tupim i oštrim predmetom, napao i ozlijedio 85-godišnjakinju, 31-godišnjakinju i dijete, a nakon toga je skakanjem s prozora počinio i samoubojstvo', rekao je Zlatko Ancić iz PU Zagrebačke.

Kako doznajemo, bivša supruga prijavljivala ga je zbog obiteljskog nasilja, potom je protiv njega u vojsci bio pokrenut stegovni postupak, no obustavljen je nakon što je sud ustanovio da nasilja u obitelji nije bilo.

Psihijatar: Male stvari mogu dovesti do nasilja

Psihijatar Špiro Janović objašnjava - ovdje se možda radi o slomu ličnosti.

'Sam način počinjenja djela koji je izrazito brutalan, destruktivan, ne samo po žrtve nego u konačnici i po samog sebe, čak i ta palež stana govori o situaciji doživljaja potpune destrukcije, potpunog uništenja svega', objašnjava psihijatar i forenzičar.

U ovom braku nije bilo evidentiranog nasilja. Prijatelji obitelji, koji ne žele pred kameru, kažu bili su skladan par, no možda su svemu kumovali veliki financijski problemi.

'Često i male i banalne stvari mogu dovesti do vrlo burnih reakcija i nasilja prema obitelji', kaže Janović.

Kao vojni pripadnik redovito je prolazio psihološka testiranja svakih pet godina. Ministar unutarnjih poslova kaže - ovakve tragedije teško je spriječiti. Smatra da sustav i inače zakazuje u prevenciji, te da mjere koje izriče sud nisu dovoljne.

'Strože kažnjavanje osoba koje su prethodno bili počinitelji i situacija u kojoj se zapravo može očekivati da tako nešto ponovi, bi morala biti praksa', rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

'Zakoni se u praksi ne provode'

Odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko tvrdi - imamo dobre zakone, no oni se u praksi ne provode. A situacija je sve gora.

'Zato jer su problemi u društvu sve veći i veći, i nezaposlenost i općenito nasilje u društvu povezano s činjenicom da država ne reagira, kao da daje krila nasilniku da može dalje', objašnjava odvjetica.

U posljednjih nekoliko mjeseci četiri su žene ubijene kao žrtve svojih partnera. Crnoj statistici pribrajaju se i u petak ubijena žena te četverogodišnje dijete.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene