Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija oslobođenja

Gotovo 200.000 vojnika u 'Oluju' krenulo iz 30 pravaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednička odlikovanja uručena su zaslužnim pripadnicima Domovinskog rata. U viši je čin promaknuto 99 pripadnika Hrvatske vojske. Hrvatska se prisjeća i branitelja koji su dali život za Domovinu. Put u pobjedu počeo je 4. kolovoza, a sudionici Oluje smatraju da njezina obljetnica nikako ne smije biti poligon za politička prepucavanja.

U zoru 04. kolovoza, prije 19 godina hrvatska je vojska krenula u svoju najveću pobjedu. Bojišnica je bila duga 630 kilometara - od Jasenovca do Dinare. Dvjestotinjak tisuća vojnika u akciju oslobođenja krenulo je iz 30 pravaca - drugo jutro bili su u Kninu.

Pročitajte i ovo Rusi moćnim oružjem otežavaju Ukrajincima na bojišnici rat u Europi Novi problemi za Ukrajinu! Teška je 1,5 tone: "Ona je pakao. Ne mogu svi naši momci to izdržati" Poplava u Los Angelesu - 1 Vremenski fenomen Snažna oluja pogodila Kaliforniju: Atmosferska rijeka ubila više ljudi

Cilj je bio izbiti na državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom. Munjevita akcija oslobađanja okupiranog područja trajala je 84 sata. 'Oluja predstavlja obilježavanje pobjede, obilježavanje uspjeha i obilježavanje spremnosti na žrtvu hrvatskog vojnika koji je oslobodio Republiku Hrvatsku', rekao je za Dnevnik Nove TV general Drago Lovrić.

Slavljeničko ozračje bilo je i u ponedjeljak u Ministarstvu obrane. Zaslužnim braniteljima uručena su predsjednička odličja, a 99 pripadnika oružanih snaga dobilo je više činove. Vojnici znaju kakvu obljetnicu žele.

'Oluja se sve više i više zaboravlja. Trebalo bi se stvarno malo posvetiti tome i izučavati te operacije. To su stvarno bile operacije za izučavanje u povijesti. Blijedi sjećanje na te trenutke i bojim se da se to pretvara u politički obračun a ne stvarnu slavu', kaže bojnik Ščuri.

DORH odbacuje optužbe Srpskog demokratskog foruma: Kaznena djela iz Oluje se procesuiraju!

Jedinstven je bio doček pobjedničke vojske u Zagrebu iz kojeg je prema Splitu krenuo vlak slobode s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Na kninskoj je tvrđavi podignuta hrvatska zastava. 'Zastava ovdje znači dovršenje djela uspostave slobodne i nezavisne hrvatske države', rekao je tada Tuđman.

Generali Ante Gotovina i Ivan Čermak u Knin, na svečanu obljetnicu neće doći. Čermaku se zamjerilo prošlogodišnje zviždanje predsjedniku i premijeru i mogućnost da se to ponovi.

Život za Domovinu u Oluji je položilo 196 vojnika, 15 se smatra nestalima, a 1100 ih je ranjeno. Njima u sjećanje položeni su vijenci na Mirogoju. Ministar branitelja očekuje pijetet prema žrtvama. 'Sigurno da očekujem da se svi ponašaju u skladu sa tim datumom a to je velika pobjeda imamo pravo slaviti, završili smo rat, pobijedili smo i oslobodili Republiku Hrvatsku', kaže ministar Matić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene