Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U zakon o ravnopravnosti spolova treba uvesti sankcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik kazala je tijekom rasprave o Zakonu o ravnopravnosti spolova kako taj zakon treba doraditi radi veće efikasnosti u praksi, te uvesti sankcije za kršenje pojedinih odredbi.

'Ne treba ići preširoko u izmjene, već povećati efikasnost postojećih odredbi, ali i izbjeći da dođe do neusklađenosti toga zakona s drugima u koje se trenutno također ugrađuju odredbe o jednakosti spolova', kazala je Lukač Koritnik na okruglom stolu Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a, u povodu izmjena toga zakona i njegova usklađivanja s Ustavom, za što rok istječe 15. srpnja.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu nezadovoljstvo situacijom SAD nezadovoljan politikom Izraela: Uvodi nove sankcije Slika nije dostupna Osude napada na Miljuša i Lukač Koritnik stižu sa svih strana

Ured pravobraniteljice izdao je u zadnje četiri godine preko tisuću upozorenja oglašivačima za posao koji nisu poštivali odredbu o jednakoj dostupnosti radnih mjesta za žene i muškarce.

Sada preko 70 posto oglašivača radi u skladu sa zakonom, a za one koji se ubuduće ne bi pridržavali odredbi u zakon treba unijeti odredbu o traženju ispravljanja oglasa, a tek potom izricanje sankcija, kazala je Lukač Koritnik.

Napomenula je kako u zakon treba uvesti i iznimke jer u praksi nije moguće da baš svako radno mjesto bude jednako dostupno ženama i muškarcima.

Prema njezinu mišljenju, treba utvrditi i zakonski rok u kojem prekršitelj odredbi mora Ured pravobraniteljice, od kojega je dobio opomenu, izvijestiti što je poduzeo nakon upozorenja.

Osim Zakona o ravnopravnosti spolova, trenutno se antidiskriminacijske odredbe uvode u još nekoliko zakona, a bojim se da bi zbog brzine donošenja zakona i nedovoljne suradnje među radnim grupama moglo doći do međusobne neusklađenosti, upozorila je Lukač Koritnik.

Saborska zastupnica SDP-a Gordana Sobol bitnim smatra odrediti da mišljenje pravobraniteljice bude obvezujuće za prekršitelja zakona, te obavezno uvođenje sankcija kojih u sadašnjem zakonu nema.

Profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Siniša Rodin istaknuo je kako težište treba staviti na pravosuđe, jasnu proceduru i instrumente sudske zaštite jer bez toga zakoni sami po sebi nisu dovoljni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene