Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasni 'letači'

PAZITE SE: U Zagrebu najezda stršljenova!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potaknuti nedavnom intervencijom u kojoj je iz stana jedne zagrebačke obitelji izvađeno leglo osa težine čak jedan kilogram, volonteri Pčelarskog dežurstva odlučili su građane upozoriti na opasne 'letače'.

'U pola godine obavili smo 228 intervencija. Sezona pčelinjih rojeva je uglavnom za nama, ali nastupa sezona osa i stršljena, po svemu sudeći, jednako bogata s vrhom razvoja krajem kolovoza i početkom rujna', rekao je Damir Rogulja, voditelj projekta Pčelarsko dežurstvo grada Zagreba te predsjednik udruge pčelara Pčelinjak.

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Sudar u Zagrebu Pažljivo u prometu Sudar u Zagrebu izazvao prometni kaos: Automobil završio na tračnicama, ima i ozlijeđenih

Pčela, osa i stršljena svake je godine u Zagrebu sve više, a taj fenomen primijećen je i u drugim gradovima svijeta.

>> Ljeto kuca na vrata, a ove savjete NE ŽELITE zanemariti

'Suvremena biljna proizvodnja uvodi sve novije i opakije pesticide, a kukci koji nam sve više dodijavaju povukli su se u gradove gdje nisu izloženi tim pogubnim utjecajima suvremene poljoprivrede i, kako stvari stoje, iz godine u godinu ćemo ih imati sve više', objasnio je Rogulja te dodao kako su svakako najopasnije ose iz roda Vespula germanica, veličine oko 18 milimetara.

Dobri su letači, vrlo su agresivne i izuzetno otrovne, a žive u zajednicama do 6.000 jedinki. Grade gnijezda u zemlji vrtova, ventilacijskim otvorima, ormarima na balkonima, lamperiji, kutijama za rolete, potkrovljima te kopaju rupe u zidovima, a može ih se naći diljem Zagreba.

'Pčelarsko dežurstvo, koje djeluje već šest godina, pomladili smo, brojčano osnažili, opremili i organizirali tako da pokrivamo cijelo područje grada, a građane, koji dođu u doticaj s osama, molimo da ne interveniraju sami, već da nas pozovu na brojeve 112 ili 192', upozorava Rogulja. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene