Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavlja tradiciju

U Zagrebu se održava sajam Eko-etno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domaći kolači, rakija, suveniri - glavni su mamac za posjetitelje Eko-etno sajma koji se održava u Zagrebu. Dvadesetak izlagača predstavlja hrvatske proizvode, običaje, tradiciju. Na sajmu koji traje do petka mogu se naći kolači od rogača, probati domaće rakije i likeri i kupiti izvorni hrvatski suveniri.

Svaki detalj oslikala je sama. Neki su joj oduzeli i cijeli dan. No domaće rakije, likeri i ocat moraju imati i domaće pakiranje. 'Mi smo 20 godina obrtnici, proizvođači obrtnici, što nije lako', kaže Mira Haluga. Za svoj rad dobili su 16 zlatnih priznanja.

Pročitajte i ovo Sajam maslina - 4 Najavljena dobra godina Cijena mnogima omiljenog ulja u godinu dana porasla više od 40 posto, proizvođači objašnjavaju zašto je to tako Andrej Plenković u Virovitici komentirao aktualne teme Plenković o upadu policije u Ministarstvo kulture i kontroverzi oko Turudića: "Nismo mi veslo sisali ovdje osam godina"

Marinka je gastronomski spojila sjever i jug. Ludbreg i Hvar. 'To su zdrave grickalice. U Karovu pikantu i Ivanovom kruhu koristimo proizvode s otoka Hvara, a to je rogačevo brašno, prvenstveno', kaže Marinka Požgaj.

'To nije samo promidžba njihovih proizvoda, nego i tradicije, kulture i običaja vezanih uz hrvatski ruralni turizam', kaže Duška Župan. Brankini suveniri, starogradski paprenjaci, dobili su oznaku hrvatskog otočkog proizvoda. Umjesto da ga pojede, turist paprenjak ima za uspomenu.

>> Tatjana Josipović otvorila božićni sajam: 'Ovakve akcije svatko treba podupirati'

Nekoliko kapljica ulja crnog kumina za zdravlje. 'Za jačanje imuniteta, blagotvorno djeluje na čitav organizam, ulje sadrži nezasićene masne kiseline, neophodne za normalno funkcioniranje', kaže Boris Dujić.

Ivan ne izrađuje suvenire, no stvorio je brend. Dokazao je da hrvatsko tlo voli egzotične kulture. 'Uložio sam sav novac u to kao student i eto, krenulo je', kaže Ivan Šulog.

Na sajmu se može vidjeti tradicija hrvatskih proizvoda koja se prenosi iz generacije u generaciju, ali i početak jedne nove. Koja je, očito, dobro krenula.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene