Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnje oko 90-ak novooboljelih

U Zagrebu obilježen Svjetski dan AIDS-a: Bandić učenicima dijelio prezervative

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski dan AIDS-a, 1. prosinca, obilježen je na zagrebačkom Cvjetnom trgu, u šatoru koji je postavila Hrvatska udruga za HIV (HUHIV), gdje su građani mogli dobiti informativne letke i brošure o HIV/AIDS-u i spolnom zdravlju, dok su učenici medicinskih škola slušali predavanja i sudjelovali u kvizu znanja, koristeći mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje.

Predsjednik HUHIV-a Tomislav Beganović istaknuo je kako je prvenstveni cilj educirati mlade o spolnom i reproduktivnom zdravlju, s naglaskom na AIDS.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPAKA BOLEST Svjetski dan AIDS-a: U Hrvatskoj dosad odnio 262 života, a u ovoj populaciji raste broj zaraženih Aplikacija Spolno zdravlje (Foto: PR) "Nauči, primjeni, podijeli" Svjetski dan AIDS-a: Mobilna aplikacija za spolno zdravlje

"S obzirom da su osobe s HIV-om još uvijek stigmatizirane u društvu, a ta ih stigma prati i u zdravstvenom sustavu unatoč tome što se zna kako se HIV prenosi i kako se treba zaštititi, važna nam je edukacija upravo budućih medicinskih radnika da bi znali kako se treba ponašati prema osobama koje žive s HIV-om i tako utjecali na smanjenje stigme prema njima", kazao je Beganović.

80-ak novih slučajeva

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je ove godine zabilježeno 80-ak novih slučajeva HIV infekcije i AIDS-a, čime se nastavlja trend blagog porasta pojavnosti te bolesti, ali je Hrvatska sa stopom od 21 oboljelog na milijun stanovnika i dalje među zemljama s niskom učestalošću HIV infekcije.

Zadnjih se godina prosječno godišnje dijagnosticira 90-ak novooboljelih.

Od prvog slučaja HIV/AIDS-a u Hrvatskoj 1985. godine do kraja 2015. godine ukupno je zabilježen 1321 slučaj infekcije, a među njima je 458 osoba razvilo AIDS. U istom razdoblju od posljedica AIDS-a umrla je 201 osoba.

Porast novodijagnosticiranih među muškarcima

Većina se zarazila prijenosom virusa spolnim putem, a zadnjih je godina zamjetan porast novodijagnosticiranih među muškarcima koji prakticiraju spolni odnos s osobama istog ili oba spola.

Pomoćnica ministra zdravlja Vera Katalinić-Janković istaknula je kako je Hrvatska zemlja s malim brojem zaraženih. "Lijepo je kad se imate sa čime ponositi, a gledajući brojke i uspoređujući nas s EU-om, možemo reći da je to područje gdje radimo dobro", rekla je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naglasio je da se zaraza HIV-om danas kontrolira putem lijekova, kako se ne bi razvio AIDS. Unatoč tome što se radi o vrlo skupoj terapiji, liječenje tzv. trojnom terapijom dostupno je svakom hrvatskom pacijentu, rekao je Capak.

Obilježavanju Svjetskog dana AIDS-a prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je naglasio da u Domagojevoj ulici u Zagrebu već tri godine djeluje tzv. Check point za anonimno testiranje na aids.

"Desetak tisuća ljudi se godišnje testira na AIDS i mi pozivamo sve da se odvaže i dođu testirati, a posebno pozivam mlade da se čuvaju", rekao je Bandić. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene