459052
459052
459052
459052
459052

U Zagrebu obilježen Svjetski dan AIDS-a: Bandić učenicima dijelio prezervative

  • , 01.12.2016., 14:24
  • Autor:
  • komentara

Svjetski dan AIDS-a, 1. prosinca, obilježen je na zagrebačkom Cvjetnom trgu, u šatoru koji je postavila Hrvatska udruga za HIV (HUHIV), gdje su građani mogli dobiti informativne letke i brošure o HIV/AIDS-u i spolnom zdravlju, dok su učenici medicinskih škola slušali predavanja i sudjelovali u kvizu znanja, koristeći mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje.

 
 
 
 
Spolno odgovorno ponašanje (Video: Dnevnik Nove TV)
Spolno odgovorno ponašanje (Video: Dnevnik Nove TV)

Predsjednik HUHIV-a Tomislav Beganović istaknuo je kako je prvenstveni cilj educirati mlade o spolnom i reproduktivnom zdravlju, s naglaskom na AIDS.

"S obzirom da su osobe s HIV-om još uvijek stigmatizirane u društvu, a ta ih stigma prati i u zdravstvenom sustavu unatoč tome što se zna kako se HIV prenosi i kako se treba zaštititi, važna nam je edukacija upravo budućih medicinskih radnika da bi znali kako se treba ponašati prema osobama koje žive s HIV-om i tako utjecali na smanjenje stigme prema njima", kazao je Beganović.

80-ak novih slučajeva

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je ove godine zabilježeno 80-ak novih slučajeva HIV infekcije i AIDS-a, čime se nastavlja trend blagog porasta pojavnosti te bolesti, ali je Hrvatska sa stopom od 21 oboljelog na milijun stanovnika i dalje među zemljama s niskom učestalošću HIV infekcije.

Zadnjih se godina prosječno godišnje dijagnosticira 90-ak novooboljelih.

Od prvog slučaja HIV/AIDS-a u Hrvatskoj 1985. godine do kraja 2015. godine ukupno je zabilježen 1321 slučaj infekcije, a među njima je 458 osoba razvilo AIDS. U istom razdoblju od posljedica AIDS-a umrla je 201 osoba.

Porast novodijagnosticiranih među muškarcima

Većina se zarazila prijenosom virusa spolnim putem, a zadnjih je godina zamjetan porast novodijagnosticiranih među muškarcima koji prakticiraju spolni odnos s osobama istog ili oba spola.

Pomoćnica ministra zdravlja Vera Katalinić-Janković istaknula je kako je Hrvatska zemlja s malim brojem zaraženih. "Lijepo je kad se imate sa čime ponositi, a gledajući brojke i uspoređujući nas s EU-om, možemo reći da je to područje gdje radimo dobro", rekla je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naglasio je da se zaraza HIV-om danas kontrolira putem lijekova, kako se ne bi razvio AIDS. Unatoč tome što se radi o vrlo skupoj terapiji, liječenje tzv. trojnom terapijom dostupno je svakom hrvatskom pacijentu, rekao je Capak.

Obilježavanju Svjetskog dana AIDS-a prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je naglasio da u Domagojevoj ulici u Zagrebu već tri godine djeluje tzv. Check point za anonimno testiranje na aids.

"Desetak tisuća ljudi se godišnje testira na AIDS i mi pozivamo sve da se odvaže i dođu testirati, a posebno pozivam mlade da se čuvaju", rekao je Bandić. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se