Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vatrogasci: Radimo Sizifov posao

Mnoge su nevjerojatni prizori podsjetili na užas iz 2017.: Odroni, poplavljena i solana, a radnici su do posla morali bagerom

Aktualno Galerija Nin Nin Foto: Luka Gerlanc/Cropix Vatrogasci imaju pune ruke posla Vatrogasci imaju pune ruke posla Foto: DNEVNIK.hr Matej Rudić, zadarski županijski vatrogasni zapovijednik Matej Rudić, zadarski županijski vatrogasni zapovijednik Foto: DNEVNIK.hr Sanja Jurišić, reporterka Nove TV Sanja Jurišić, reporterka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +12 Nevrijeme u Dalmaciji - 1 Galerija 1/17 >>
U Zadru se i dalje saniraju posljedice nevremena. Do podne je služba 112 zaprimila ukupno 53 poziva građana kojima je bilo potrebno ispumpavati podrume, stanove, kuće...

Tijekom prošle noći pale su čak 164 litre kiše po četvornom metru. Nedaleko od Nina nesvakidašnji prizor, brod na cesti. Obližnja nabujala rječica izbacila je plovilo.

I na Dugom otoku problemi. Zbog nevremena, na cesti su završile stijene. Na tlo se s brda srušilo između 60 i 70 kubika kamenja i zemlje. Radnici su na terenu i saniraju odron.

"Do sada 28 intervencija, 11 je u tijeku i još nekih 20-ak je na čekanju. Konstantno imamo dotok te vode kroz zidove, kroz podove pa nam je samo to ispumpavanje otežano. S obzirom na to da još uvijek pada kiša i imamo snažan dotok tih podzemnih voda i dok to ne stane, dok se one ne povuku pumpanje će biti otežano", ispričao je Boris Jović, zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika.

"Noćas ja sam stavio ove pumpe po kiši i sve, vidite to su moje pumpe, još imam dolje jednu. Dvije pumpe, onda sam zvao njih, prije su došli ima dva sata, ovo tamo su ispumpali, sada ovo ovdje i evo to je to", rekao je Joso Peša iz Zatona.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Sastanak u HDZ-u Plenković komentirao kritike glavne europske tužiteljice, pa razmještao mikrofone, prepirao se s novinarima...

Vatrogasci se žale na Sizifov posao

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić dobila je obavijest iz zadarskog Vodovoda. Zbog obilnih kiša došlo je do zamućenja vode, pa se preporučuje preventivno prokuhavanje vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju.

Razgovarala je s Matejem Rudićem, županijskim vatrogasnim zapovjednikom.

"Ukupno smo na području Zadarske županije u 23 sata jučer zaprimili 74 dojave o poplavljivanju prostora, uglavnom se tu radilo o podrumima i garažama. 51 intervencija je u potpunosti odrađena, a 23 su u tijeku odrađivanja", ispričao je.

Vatrogasci su imali problema.

"U Zadru je voda s brda, s viših razina se cijedi prema moru i sva voda koju mi fizički izbacimo iz podrumskih prostorija, nova dolazi. Mi sada održavamo nivo u ovim prostorima da građanima podrumi ne bi još više poplavljivali", ispričao je i dodao da se nada da će noćas sanacije biti dovršene.

Uskoro će izvlačiti automobil iz garaže u kojoj je bio parkiran, a upravo su takvih slučajeva imali najviše. "Voda je narasla do nekih 60, 70 centimetara i onda će polako vučna služba to izvući."

Sreća u nesreći je da nije bilo ozlijeđenih niti je poplavio velik broj stambenih prostora, ali vatrogasac ipak poručuje: "Normalno da će šteta bit velika."

Pročitajte i ovo Nikola Mažar Prva reakcija HDZ-a Reakcija HDZ-ovca na izjavu eurotužiteljice o Plenkoviću i dimnim zavjesama, obrušio se na jednu stranku

Scenariji građanima poznat iz 2017.

Iz Nina stižu snimke gdje se vidi kako se voda izlila preko mosta i poplavila cestu kao i 2017. godine, kada je to područje pogodila najveća poplava. Poplavljeni su i bazeni ninske solane, brojne prometnice, a vodena bujica podigla je brod koji je bio na kopnu na popravku te ga potpuno izbacila na cestu

Poplavljena područja jutros je obišao i gradonačelnik Branko Dukć.

"U tim uvjetima, kad voda još ide iz zemlje, praktički teško ovo možete i sanirati odjednom, vjerojatno će morati proći još par dana da samo vrijeme i prestanak oborina naprave svoje."

Nevrijeme je napravilo golemu štetu u ninskoj solani. Do posla su jutros išli bagerom.

"Šok je bio kad smo došli i vidjeli da nam je kapiju odnijela voda i onda možete mislit kolika je to bujica tijekom noći bila kad je jednostavno željeznu kapiju maklo sa vrata", rekao je radnik Selevdin Mahmutović.

Šteta se još zbraja

Pročelnik za komunalne djelatnosti iz Zadra Robertino Dujela rekao je Sanji Jurišić kolika je prava šteta.

"Vatrogasna služba uspješno je intervenirala na 44 lokacije, u tijeku su još intervencije na 6 lokacije. Nemamo naknadno pristiglih zahtjeva za intervenciju", rekao je.

⁠Zadrani se boje svake nove kiše jer im je u glavi poplava iz 2017.

"Neposredno nakon te katastrofalne poplave Grad Zadar je uložio sav potreban napor i osigurao sredstva i realizirao u cijelosti najkritičnije lokacije koje su evidentirane 2017. Upravo danas nismo imali prijava s tih lokacija", pojasnio je.

Zapadni dio Grada najviše je nastradao. "Oborinski sustav na tim lokacijama ne postoji, ali imamo spreman projekt aglomeracije i paralelno s tim mislim da ćemo unatoč tehničkoga proračuna pronaći načina kako riješiti i taj dio grada.

Naknade štete za građane neće biti jer nije proglašena elementarna nepogoda. "Na svu sreću nije riječ o takvom obimu nepogode", zaključio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene