Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Precizno zračenje tumora

U Vinogradsku bolnicu stigao novi akcelrator

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice danas je ministar zdravlja Rajko Ostojić svečano u rad pustio novi linearni akcelerator koji omogućuje precizno trodimenzionalno zračenje tumora uz poštedu okolnog zdravog tkiva, vrijedan 48 milijuna kuna.

Zračenjem takvim akceleratorom postižu se bolji rezultati liječenja uz poboljšanu kvalitetu života bolesnika i manje nuspojava.

Fuzijom s Klinikom za onkologiju, KBC Sestara milosrdnica postao je regionalni lider u multidisciplinarnom pristupu pacijentima - od dijagnostike, preko internističkog i onkološkog liječenja do radioterapije, rekao je ministar Ostojić najavivši kako će tijekom ove godine i Klinika za onkologiju dobiti linearni akcelerator vrijedan 30 milijuna kuna.

"Danas će 68 hrvatskih građana dobiti dijagnozu raka i danas će 35 naših sugrađana umrijeti od te bolesti", kazao je ministar zdravlja napominjući kako godišnje od karcinoma u Hrvatskoj umire grad veličine Makarske ili Umaga. Naglašavajući ulogu preventive, Ostojić je rekao kako je 21. stoljeće doba personalizirane medicine i u preventivnim javnozdravstvenim akcijama svatko tko dobije dijagnozu raka mogao bi je dobiti na vrijeme.

"Linearni akcelerator je zaokružio cjelinu u ovoj bolnici, jer imamo izvrsne kirurge, radioterapiju, kiruršku kemoterapiju, a s ovim linearnim akceleratorom zaokružujemo tretman bolesnika s malignom bolešću", rekla je ravnateljica KBC-a "Sestre milosrdnice“ Vesna Šerić dodavši kako s tim uređajem Klinika ulazi u red najsuvremenijih europskih centara.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo - 2 Analiza Ivana Čorkala Saniranje štete u Vinogradskoj bolnici: "Zavladao je svojevrsni silenzio stampa. Očito se radi na peglanju imidža" Gužva u Vinogradskoj bolnici - 3 čeka se odgovor bolnice Tamo nema korone? U Vinogradskoj se ne mjeri temperatura niti drži razmak: ''Alan Ford situacija''

Više od tisuću onkoloških bolesnika godišnje

Predstojnik Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu Zvonko Kusić rekao je kako se u toj klinici godišnje hospitalizira više od tisuću onkoloških bolesnika, a isto toliko ih se liječi u dnevnoj bolnici.

"U Onkološkoj ambulanti liječi se više od 10 tisuća bolesnika godišnje uz primjenu teleradioterapije, brahiterapije, kemoterapije, hormonske terapije i imunoterapije te nekih terapija radionuklidima", izvijestio je Kusić.

U Hrvatskoj ukupno ima devet linearnih akceleratora nabavljenih tijekom posljednjih četiri, pet godina čime se značajno smanjila lista čekanja koja trenutno iznosi dva do tri tjedna u zavisnosti od regije, izvijestio je novinare ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Detektirali smo "uska grla", kao što su primjerice ultrazvučni aparati, pa smo u svim hrvatskim kliničkim bolničkim centrima, sukladno njihovim potrebama raspodijelili nabavu tih aparata“, kazao je ministar zdravlja.

Najavio je i reorganizaciju listi čekanja na tri liste - žurnu, kontrolnu i prvu. "Na taj će se način liste čekanja dovesti u medicinskih prihvatljive granice", rekao je ministar zdravlja napomenuvši kako njegov tim radi dubinske analize stanja u bolnicama. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene