Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u Splitu

U većini gradova krenuli upisi u vrtiće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krenuli su upisi u dječje vrtiće u većini hrvatskih gradova.

Novi mališani na jesen stižu i u mješovitu grupu Smokvice. Roditelji koji su došli predati potrebne papire, nadaju se da neće biti problema. 'Rekli su da su sad puni i to do jeseni, ali gledam da ga ubacim da idem raditi. Držim sad sama sebi palčeve', kazala je Gorana Gilbiota, majka jednog djeteta.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić" Izlazna anketa za Split Prve procjene NOVE IZLAZNE ANKETE: Pogledajte tko vodi u četiri najveća grada

No, hoće li u 60 gradskih i 58 privatnih i vjerskih vrtića u Zagrebu biti dovoljno mjesta? Mi imamo negdje preko 38.000 mjesta, bit će mjesta za sve. Očekujemo upis oko 8.000 novih predškolaca koji nisu trenutno smješteni i svi će dobiti mjesto', kazao je Ivica Lovrić iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

'Već sad imamo slobodnih mjesta u vrtićima, negdje oko 750. Roditelji mogu svaki dan provjeriti u kojem vrtiću ima mjesta i onog trenutka kad im dijete napuni godinu dana otići i upisati ga', dodao je.

No, praksa pokazuje suprotno, a slobodnih jasličkih mjesta gotovo i nema. To što ima mjesta u vrtiću u Sesvetama - ništa ne znači onome tko živi na Vrbanima. 'Dogodila se situacija da u pojedinim vrtićima u centru grada ima mjesta, a u vrtićima u mladim, novonaseljenim naseljima nema mjesta', kazala je Marija Sinković Bečić iz Udruge 'Vrtić za sve'.

>> Hrvatski roditelji nezadovoljni: Naša djeca nemaju jednake mogućnosti!

Veće probleme ne očekuju ni u Rijeci. 'Ono čime grad Rijeka kompenzira eventualni manjak mjesta u vrtiću čiji je osnivač, je činjenica da sufinancira djelatnost u privatnim dječjim vrtićima', kazala je Sanda Sušanj iz Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo.

Roditeljima u Splitu ove bi godine moglo biti najteže. Kako su nam rekli u gradu - prijavilo se mnogo više djece nego su očekivali. 'Mi smo isto tako dobili određene informacije roditelja iz Splita da se tamo isto počeo pojavljivati problem nedostatka kapaciteta', kazala je Bečić iz Udrug 'Vrtić za sve'.

U Osijeku za sad nema većeg manjka mjesta. 'Ako bude potrebno i ako budemo mogli adaptirati prostor mi ćemo otvoriti još jaslica u nekim dječjim vrtićima', kazala je Mirela Svirać iz Centra za predškolski odgoj u Osijeku.

Glavni problem u mnogim gradovima je što se grade nova naselja u kojima se nekako zaboravi da osim zgrada treba sagraditi i vrtić i školu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene