Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Valpovštini pronađen veći broj uginule srneće divljači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lovci Valpovšine prilikom prebrojavanja divljači otkrili su ovih dana u blizini bizovačkog groblja desetak komada uginule srneće divljači, lanadi i srnjaka, svih dobnih skupina, od kojih su neke srne bile i bređe, doznaje se danas od dr. Tomislava Bogdanović s Odjela za biologiju Zavoda za zoologiju osječkog sveučilišta.

Na samo jednom predjelu u krugu od tristotinjak metara pronađena je uginula divljač, a pronađena je i uginula pernata divljač i jedan pas.

Pročitajte i ovo Pomor ptica u Slavoniji - 3 Ugiba i divljač Pomor zaštićenih vrsta ptica u Slavoniji uzrokovan ilegalnim sredstvom za trovanje: Uginulo oko 50 posto populacije Ilustracija policija poziva na oprez Stradale srne i divlje svinje: Šest vozila naletjelo na divljač u Istri tijekom vikenda

Tomislav Bogdanović je i voditelj lovnogospodarske osnove za lovačka društva Petrijevci, Zelčin, Nard i Valpovo. Istaknuo je kako se u ovom trenutku još ne može reći kolika je šteta, jer broj do sada uginule divljači zasigurno nije konačan, te da je u svakom slučaju nanesena neprocjenjiva šteta genofondu .

Uginula divljač pronađena je na oranicama koje obrađuje
Poljoprivredno-prehrambeni koncern Valpovo, a tamo je pronađena i velika količina rasutog otrova kojim se truju glodavci.

Predsjednik Uprave d.d. Valpovo Branko Srakić izjavio je danas
kako ta tvrtka odbacuje povezanost s trovanjem divljači, jer se
trovanjem glodavaca bave odgovorne službe.

Prema njegovima riječima da bi se otrovala srna od primjerice 20-ak kilograma, trebala bi pojesti dva do tri kilograma otrova za glodavce, što je nemoguće. Rekao je da očekuje nalaze uginule divljači, te kako je uvjeren da će se pokazati da oni nisu krivci. 

Dodao je da će se zatim donijeti odluka kako dalje postupati vezano uz eventualno pokretanje sudskog postupka protiv onih koji su ih optužili kao krivce.

Posebno je naglasio da je pronađena uginula divljač u raspadajućem stanju što govori da je uginula možda i prije prošlogodišnjeg snijega, a da su oni glodavce trovali 13. veljače, s tim što je inkubacija desetak dana.

Predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije Zlatko Stolnik izjavio je kako su brojne ekipe lovaca na terenu i
traže ima li još uginulih životinja. Dodao je kako se lovstvu nanosi neprocjenjiva šteta, te da su obaviještene sve mjerodavne službe koje moraju istražiti od čega su životinje uginule i kazniti krivce.

Prije mjesec dana na oranicama nadomak Osijeku pronađeno je 30-ak komada uginule srneće divljači, no još uvijek se ne zna uzrok uginuća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene