Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JOŠ JEDAN DAN

U utorak se odmrzava tečaj švicarca, a neki još nisu potpisali konverziju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utorak tečaj franka prema kuni više neće biti zamrznut. Banke su počele s konverzijom kredita u eure, no neke očito prekasno jer - brojni korisnici kredita još nisu potpisali aneks svojih ugovora. Banke će zato same, na svoju ruku, produžiti zamrznuti tečaj.

Vladinoj vatrogasnoj mjeri u utorak istječe rok. Švicarac se nakon godine dana odmrzava sa 6 kuna i 39 lipa. Novi ministar financija o tome je u nedjelju razgovarao s premijerom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLUČAJ FRANAK Ministar Marić: Kreće nova runda razgovora s bankama, potvrda o arbitraži nema! Slika nije dostupna Problem 'švicarca' Ministarstvo financija: Aneksi ugovora o konverziji švicarca u euro su protuzakoniti

A od danas će početi razgovori s glavnim akterima - jer kaže, želi biti otvoren prema svima. 'Počev od HNB i strana u predmetu hrvatskih građana i onih koji su najugroženiji pogođeni s tim a tako i banaka', kaže novi ministar financija Zdravko Marić.

Dio banaka na svoju će ruku švicarac držati zamrznutim i nakon 26. siječnja - sve dok ne završe konverziju kredita u eure. A ostale... 'Pretpostavljam da će i one produljiti zamrzavanje tečaja, nema razloga da to ne učine jer nema nikakve koriste ako tečaj ne bude zamrznut jer novac moraju vratiti dužnicima ukoliko primjene realni tečaj', kaže nam Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Neke banke kažu - neće dodatno zamrzavati tečaj, jer će sve konverzije biti gotove do utorka. No u Udruzi Kreda upozoravaju - velik broj korisnika konverziju još čeka. 'Ljudi su do sada već odavno su trebali potpisati konverziju, a nisu pozvali ljude da potpisuje nego opet manipuliraju, a HNB im sustavno pomaže u tome', kaže Marijan Petruša iz Udruge Kreditnih dužnika Kreda.

U HNB-u pak sve one koji smatraju da su zakinuti konverzijom - pozivaju da pravo potraže u sudskim postupcima. Udruga Franak pak podsjeća novu Vladu... 'Ta predizborna obećanja tiču se početnih fiksnih marži u svim kreditima , pa tako i konvertiranim i tiču se donošenja zakon o vraćanju pretplaćenih kamata svim dužnicima na temelju pravomoćne presude', dodaje Aleksić iz Udruge Franak.

Odgovore na svoja pitanja od idućeg tjedna tražit će razgovore s ministrima financija, pravosuđa i premijerom.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene