Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni trenutak

Evo koje će dobre stvari presuda za genocid donijeti Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utorak će Međunarodni sud pravde donijeti presudu na hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid.

Ususret tom danu Ministarstvo pravosuđa objavilo je sažetak svih hrvatskih poteza u posljednjih 15 godina koliko ovaj postupak traje. Kakva će biti presuda, nitko ne želi procjenjivati, ali profesor s pravnog fakulteta Davor Derenčinović pojašnjava koje dobre stvari će ona donijeti Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uoči presude Haškog suda Pupovac: 'Zločini, razaranja i etnička čišćenja su počinjeni, ali genocida, na sreću, nije bilo' Slika nije dostupna Ni Hrvatska ni Srbija nisu dokazale genocid VIDEO Dvosatno obrazloženje suda zašto nije bilo genocida

Izricanje presude pratite u utorak od 10:00 uživo na Novoj TV i Dnevnik.hr-u. Specijalnu emisiju Presuda za genocid vodit će Marija Miholjek, a uživo u program uključivat će se Ivana Petrović iz Haaga, Mislav Bago s Markovog trga i Andrija Jarak iz Beograda. Prije 15 godina, sredinom '99-e Hrvatska je pokrenula zahtjev za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid. U to je vrijeme Slobodan Milošević idejotvorac Velike Srbije još bio na vlasti, a haški tribunal bavio se konkretnim zločinima na području bivše Jugoslavije. No tužba za genocid i ovaj sud jedini su koji mogu za odgovornost prozvati Državu.

'Pitanje pripisivosti onoga što je element genocida, a to je namjera posebna namjera kod genocida, kada se radi o državama - to je vrlo teško dokazati i svakako u očekivanju presude to treba uzeti u obzir', rekao je profesor Davor Derenčinović sa Pravnog fakulteta.

Povijesna presuda uživo na Novoj TV i Dnevnik.hr

Postupak pred Međunarodnim sudom pravde u ime Hrvatske, vodilo je čak 6 Vlada. Predstavnici i stručni tim se tokom godina mijenjao. U njemu je sudjelovao i još uvijek aktualni predsjednik Ivo Josipović. Na Hrvatsku tužbu protutužbom reagirala je Srbija. Pokušali su nametnuti tezu o genocidu Hrvatske nad Srbima za vrijeme i nakon Oluje. Profesor Derenčinović procjenjuje što presuda donosi Hrvatskoj.

'Ova presuda je važna za Hrvatsku jer je s njom pao, i pravno, mit o građanskom ratu'

'U prvom redu, dokaz da je Oluja bila čista akcija, da nije bilo uključenosti državnog vrha u zajednički zločinački pothvat i eventualne zločine nakon Oluje, da su potpuno neutemeljene tvrdnje srpske strane o povezanosti NDH s Hrvatskom i vjerujem da će presuda potvrditi i niz dokaza i činjenica o umješanosti Republike Srbije u ratna događanja i agresiju na Republiku Hrvatsku', kaže Derenčinović.

Kakva će odluka biti, nitko ne želi spekulirati. No profesor Derenčinović kaže, bit će konstatirane činjenice važnim za utvrđivanje povijesne istine. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene