Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katalonski umjetnik

U Umjetničkom paviljonu otvorena izložba Joana Miroa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ta je izložba sjajan primjer međunarodne suradnje i kulturne razmjene, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Izložba 'Joan Miro: remek-djela iz Fundacije Maeght', na kojoj je taj proslavljeni katalonski umjetnik predstavljen kroz četrdeset djela kao slikar, grafičar i kipar, otvorena je večeras u Umjetničkom paviljonu, u nazočnosti istaknutih osoba hrvatskog političkog, kulturnog i gospodarskog života.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

Ta je izložba sjajan primjer međunarodne suradnje i kulturne razmjene, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, podsjetivši na dobru suradnju Hrvatske i Francuske, u slučaju Festivala hrvatske kulture u Francuskoj te prošlogodišnje izložbe Picassa, ali i Festivala francuske kulture u Hrvatskoj, koji će se održati iduće godine.

Miró stigao u Zagreb!

Otvorivši izložbu Josipović je čestitao je svima koji su doprinijeli da grad Zagreb kao prijestolnica kulture, dobije izložbeni događaj koji 'slavi bogatstvo ljudskog stvaralaštva'.

Pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović ocijenila je tu izložbu po mnogočemu iznimnom i jedinstvenom, te jednim od projekata po kojima se prepoznaje rad hrvatskih muzeja i kulturnih ustanova. Važnost izloženih radova govori o tome da je to jedan od najznačajnijh izložbenih projekata ove godine, a predstavlja i odličnu suradnju hrvatskih i francuskih institucija, dodala je.

Zagrebačka dogradonačelnica Vesna Kusin podsjetila je da je Grad Zagreb od početka podupro projekt 'bez zadrške'. Umjetnički paviljon jesensku izložbenu sezonu otvara s Miroom, a za mjesec dana se velikim izložbenim događajima pridružuje i Muzej za umjetnost i obrt, s izložbom 'Guercino - svjetlost baroka', što pokazuje da Zagreb živi kao istinska europska kulturna metropola, ustvrdila je Kusin.

Ravnateljica Umjetničkog paviljona, Jasminka Poklečki Stošić istaknula je kako je danas 'veliki dan za hrvatsku kulturu i umjetnost', s obzirom da je otvorena Muzička akademija, te izložba Miroa, 'umjetnika koji je bio jedan od nekolicine koji su obilježili umjetnost 20. stoljeća'.

Poklečki Stošić potpisuje autorsku koncepciju izložbe s Olivierom Kaeppelinom, direktorom Fundacije Maeght, iz koje su djela za izložbu posuđena, a s čijim je osnivačem Aimeom Maeghtom Joan Miro bio veliki prijatelj.

Čuveni Alcatraz u sasvim novom ruhu

Kako ta fundacija ima najviše Miroovih skulptura u svijetu, njih više od 150, na zagrebačkoj izložbi značajna je pozornost dana upravo tom dijelu njegova stvaralaštva. Kroz dvadesetak skulptura prikazuje se evolucija u umjetnikovu pristupu kiparstvu tijekom dva desetljeća, od šezdesetih do osamdesetih. Iako ih je stvarao u kasnijoj životnoj dobi, riječ je o razigranim djelima nalik na svakodnevne predmete koji nemaju funkciju, a nerijetko su jarkih boja.

Dojmljive su i njegove litografije i slike velikih formata te izbor crteža. Među ostalim, izložene su 'Djevojka koja nestaje', djelo reproducirano u brojnim pregledima povijesti umjetnosti, 'Milovanje ptice', skulptura visoka tri metra, niz ulja na platnu, među kojima i ciklus 'Rođenje dana', te 'Žena i ptica', 'Let ptica u praskozorje', 'Pjev livade' i skulpture 'Glava i ptica', 'Žena koja sjedi s djetetom', 'Ekvilibrist',  'Okrunjena glava'.

Večerašnje otvorenje bilo je namijenjeno visokim uzvanicima i sponzorima, a s obzirom na sigurnosne mjere zbog zaštite skulptura postavljenih u prostoru, u srijedu će se održati još jedno. Ljubitelji katalonskog umjetnika izložbu će moći razgledati od 2. listopada do 8. veljače iduće godine.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene