Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pao 300 metara u dolinu

U talijanskim Alpama poginuo pripadnik HGSS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U talijanskim Alpama smrtno je stradao 53-godišnji hrvatski alpinist i pročelnik HGSS Varaždin, Emil Gluhak.

Nesreća se dogodila jučer oko 16 sati, prilikom uspona na planini Montaž. Tijekom uspona po smjeru Via di Dogna odlomio se kamen te je hrvatski alpinist Gluhak pao 300 metara u dolinu.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja pasa Kod Ogulina HGSS-ovci krenuli spasiti psa koji je zapeo na stijeni, kad su stigli, dočekalo ih iznenađenje Akcija spašavanja HGSS-a Nije mu bilo spasa HGSS dobio dojavu o tijelu bez svijesti: Kad su stigli vatrogasci su ga već reanimirali, ali bezuspješno

S hrvatskim alpinistom penjao se i i Z.I. iz Varaždina koji je vidio pad i obavjestio HGSS, nakon čega je posredstvom talijanskih i slovenskih kolega pokrenuta akcija potrage i spašavanja.

'Talijanske kolege su vrlo brzo pokrenule helikoptersku akciju, no na žalost Emil nije preživio ovaj teški pad. Emil Gluhak bio je vrlo iskusan alpinist a do nesreće je vjerojatno došlo zbog krušljvosti stijene i odrona uporišta', stoji u priopćenju na stranici HGSS-a.

>> Spašena planinarka kod planine Kiza

Jof di Montasio nalazi se u Zapadnim Julijskim Alpama i drugi je po visini vrh u Julujskim Alpama. Nalazi se na novostitalijanskoj strani blizu grance Slovenije i Italije. Uspon (smjer Via di Dogna) je ocjenjen ocjenom II-III teškoće, ali je vrlo zahtjevan zbog svoje dužine i najdulji je smjer u Julijskim Alpama (dužina stijene oko 1400 metara). Penje se u stilu "ferate" pojedinačno i ne u klasičnim alpinističkim navezama kada su dvoje ili više alpinista međusobno navezani užetom, navodi HGSS.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene