Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inicijativa 3 udruge

U subotu prosvjed sa zahtjevom da RH raskine 'vatikanske ugovore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko nevladinih udruga najavilo je u utorak da u subotu na zagrebačkome Cvjetnom trgu organiziraju prosvjed pod nazivom "Raskid vatikanskih ugovora" jer smatraju da ugovori koje je Hrvatska potpisala sa Svetom Stolicom negiraju odredbu njezina Ustava kojom su vjerske zajednice odvojene od države.

Republika Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obaveze, a religijske institucije moraju poštovati zakone – jednako kao i sve ostale, istaknuli su na konferenciji za novinare u ime organizatora predstavnici udruga "Glas razuma - pokret za sekularnu Hrvatsku", Inicijativa "Nisam vjernik", Udruga "Protagora" i Udruga "LiberOs".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijedlog Kluba Glasa i HSU-a Sabor odbio pokretanje revizije Vatikanskih ugovora, HNS bio suzdržan Slika nije dostupna na molitvenom doručku Kolinda Grabar-Kitarović: ''Nisam za reviziju Vatikanskih ugovora, to je opasan presedan''

Poručili su kako je iznimno važno da se što više građana uključi i da zajedno jasno i glasno – s osjećajem za "pravednost, sviješću o važnosti vladavine prava i pogledom usmjerenim u budućnost" - kažu 'dosta'.

Jadranka Barišić iz "Glasa razuma - Pokreta za sekularnu Hrvatsku" rekla je kako njihova inicijativa nije usmjerena protiv prava pojedinca na vjeroispovijed i vjere, za koju smatraju da je osobna stvar svakog građana, no ne želi, kako je rekla, nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija novcem iz državnog proračuna i novcem svih građana.

"Želimo da se djelovanje Crkve ograniči na duhovnu sferu koja je u njezinoj domeni, ali bez miješanja u odgoj djece, reproduktivna prava žene i obitelj", istaknula je Barišić.

Nijedna politička opcija ni stranka dosad se nije precizno odredila prema pitanju 'vatikanskih ugovora' i njihovoj reviziji te ih želimo pozvati da se u predizborno vrijeme očituju o svojim stajalištima i što namjeravaju učiniti dođu li na vlast, dodala je.

Član Upravnog odbora Udruge "Protagora" Alan Sorić drži da bez raskida državnih ugovora Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom nije moguće riješiti neka od gorućih pitanja u Hrvatskoj među kojima je, kako tvrdi, netransparentno financiranje crkvenih institucija iz državnog proračuna novcem svih poreznih obveznika, "obrazovanje u službi religijske indoktrinacije i diskriminacije građana utemeljeno na njihovim svjetonazorima".

"Nadamo se da će doći dan kada će se u Hrvatskoj moći izraziti neslaganje sa stavovima Katoličke crkve a da se ne dobivaju prijetnje, kao što je slučaj s nekim našim članovima ovih dana", rekao je Sorić.

Zvonimir Mahečić iz Udruge "Protagora" rekao je kako ne žele, kako se često pogrešno misli, uskratu prava vjernicima, te je i on ustvrdio kako se često čini "presija prema ateistima i kako su sekularne slobode u društvu svakim danom sve manje". "Crkva diskriminira nevjernike, ali ne diskriminira njihov novac", ustvrdio je Mahečić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene