Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlostavljao pa strijeljao

U studenom počinje suđenje Petru Ćiriću za zločine na Ovčari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Beogradu će sljedećeg mjeseca početi suđenje Petru Ćiriću prema optužnici da je zlostavljao, a kasnije i strijeljao ratne zarobljenike na Ovčari.

Petar Ćirić, optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara, bit će 15. studenog izveden pred Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u glavnom ročištu po optužnici koju je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine protiv njega podnijelo 18. lipnja 2012., potvrđeno je u petak navečer Hini iz beogradskog tužiteljstva.

Izvori Hine u Tužiteljstvu za ratne zločine navode da je protiv Ćirića (44), zvanog Pero i Pero Cigan, po optužnici za ratne zločine na Ovčari već održano pripremno ročište 1. listopada 2012., te da se on trenutno nalazi na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici po presudi suda u Novom Sadu iz 2006. za drugo kazneno djelo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RATNI ZLOČINI Podignuta kaznena prijava protiv 63-godišnjaka zbog zločina u Vukovaru: Zarobljenike na Ovčari mlatio rukama, nogama i palicama Slika nije dostupna SDSS sumnja u objektivnost i nepristranost Pupovac o uhićenjima za ratni zločin na Ovčari: "Nije rješenje da se Srbi drže taocima i zečevima za odstrjel"

>> Optužen za smrt stotina Hrvata. U Engleskoj ga nitko ne dira!

Optužnica Tužiteljstva za ratne zločine Srbije tereti Ćirića za ratni zločin protiv najmanje 193 ratna zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara 21. studenog 1991.

Ćirić je, prema navodima optužnice, kao pripadnik Teritorijalne obrane Vukovara, koja je tada bila organizacijski dio Jugoslavenske narodne armije, prvo fizički zlostavljao, a potom sudjelovao u strijeljanju ratnih zarobljenika na Ovčari.

Kako se navodi u optužnici, on je “u formiranom streljačkom vodu, iz vatrenog oružja pucao u njih i tako ih strijeljanjem lišio života, a po povratku s Grabova, ispred hangara na Ovčari sudjelovao i u strijeljanju posljednje grupe od desetak ratnih zarobljenika, te je na ovaj način lišeno života 200 osoba, od kojih je identificirano 193”.

Za ubojstvo više od 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara 1991., među kojima su identificirane 193 žrtve, Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije dosad je postupalo u ukupno tri kaznena predmeta pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Među 20 optuženih za ratni zločin na Ovčari pravomoćno ih je osuđeno 15 na ukupno 207 godina zatvora, dok je pet optuženih oslobođeno optužbi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene