Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustanak protiv fašističkih okupatora

Kome je Mesić poručio da FALSIFICIRA povijest?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenaca i kulturno-umjetničkim programom u Srbu u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Savez antifašističkih boraca i antifašista obilježena je 72. obljetnica Dana ustanka naroda Like i Korduna, dana koji se u bivšoj državi obilježavao kao Dan antifašističke borbe, iako je prvi partizanski odred kod Siska osnovan još mjesec dana ranije (22. lipnja 1941.).

Nazočnima se obratio predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac koji je rekao da bi povijest danas bitno drugačije izgledala da nije bilo bratstva između srpskog i hrvatskog naroda tih dana 1941. godine.

'Ponovo nas vrijeđaju i ometaju te nazivaju bandom. Ovdje nema dovoljno odlučnosti da se stane na kraj ovima koji vrijeđaju i to nas koji širimo bratstvo i toleranciju. A njihove vrijednosti nisu u Ustavu RH, već naše, no ipak oni će u medijima dobiti isti prostor kao i mi', kazao je Pupovac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Aktualna vlast ovaj događaj zaboravlja'' U Srbu obilježen dan ustanka, na kontraskupu bilo 60-ak prosvjednika Slika nije dostupna "Gubitak za sve nas" Posljednji pozdrav čovjeku koji je zaddužio Hrvatsku: Održana komemoracija za Slavka Goldsteina

>> 'Sposobniji sam od tebe i tvojih ministara, primi se posla za koji te plaćamo!'

Nazočnima se obratio i počasni predsjednik Udruge saveza antifašističkih boraca i bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić koji je rekao da na ovakve datume uvijek treba podsjećati te da ga bukači i lovci na vještice u tome neće spriječiti.

'U Srbu se dogodio ustanak protiv fašističkih okupatora. No, ovi falsifikatori povijesti pokušavaju izmijeniti povijest i nažalost to im jako dobro ide. Jer i oni imaju isti tretman, kao i antifašisti u medijima', istaknuo je Mesić, dodajući da je ovo spomendan svih građana Hrvatske.

Izaslanik premijera Slavko Goldstein istaknuo je da su uoči ustanka u Srbu ustaše ubile 900 ljudi u tom kraju. 'Komunisti su organizirali muškarce koji su pobjegli u šumu i tim ustankom je oslobođeno 2.000 kilometara Hrvatske i dijelovi BiH. Istina je i da je tada iz osvete počinjen zločin nad Hrvatima u Boričevcima. Ustaška vlast je tada nabrojala 179 žrtava i te žrtve treba priznati', rekao je Goldstein, dodajući da su ovi koji u Srbu prosvjeduju najveće štetočine u Hrvatskoj.

>> A ovolika je PROSJEČNA plaća saborskog zastupnika!

U sjeni skupa na obližnjem igralištu u organizaciji Autohtone Hrvatske stranke prava održan je prosvjed zbog zločina koji su počinjeni nad Hrvatima toga kraja 1941. Okupilo se 50-ak prosvjednika, koji su se ubrzo mirno razišli. Predsjednik Dražen Keleminec pozvao je vladu da financira spomenik kojeg se planira izgraditi za žrtve četničkih zločina nad Hrvatima u Srbu. Dodao je da se u Srbu i 1941. i 1991. godine dogodilo isti četnički ustanak protiv hrvatske države.

Skup je osiguravalo oko 100 pripadnika interventne policije. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene