Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Došlo i do prepiranja

Prosvjed u Splitu: 'Ne spaljujte našu budućnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko tisuću građana u subotu je u Splitu prosvjedovalo protiv namjere da se u pogonima tvrtke Cemex u kaštelanskom zaljevu spaljuje otpad, protiveći se, isticali su, agresivnom nametanju spaljivanja otpada kao poželjnog rješenja.

Prosvjed je organizirala udruga Građanska incijativa Split u suradnji s drugim udrugama. Prosvjednici su se okupili na trgu ispred splitskog HNK, zatim su prošli Marmontovom ulicom te su šetali duž Rive noseći višemetarske transparente na kojima je pisalo 'Ne spaljivanju i uvozu otpada', 'Ne sačuvamo li zaljev (kaštelanski) nismo ga ni zaslužili'. Nosili su i brojne druge transparente s natpisima 'Ne spaljujte našu budućnost', 'Cemex da, smeće ne', 'Jučer danas sutra, rasprodano zagađeno uništeno'.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima

Prosvjednici su na Rivi stigli do štanda Cemexa čiji su predstavnici davali informacije o toj tvrtki, a tom je prigodom došlo do prepiranja između Vjeke Santrića iz Građanske inicijative Split i Branka Mozare, voditelja Cemexovog odjela za odnose s javnošću. Muzara je zamjerio Santriću da prosvjedom dolijeva ulje na vatru, jer da javnost nije dovoljno informirana o projektu spaljivanja otpada u Cemexu. Uzvraćajući mu, Santrić je rekao da je postavljanje Cemexova štanda na Rivi dolijevanje ulja na vatru, jer se njime ometa prosvjed te prijeti izbijanjem incidenta.

Nakon toga prosvjedici su otišli na drugi dio Rive gdje se izmijenilo nekoliko govornika, koji su se usprotivili namjerama da se u Cemexu spaljuje otpad, a upozorili su i da će ta tvrka uvoziti smeće koje bi se tamo spaljivalo. Santrić je pozvao civilne udruge da se više no do sada angažiraju u kontroli gradskih, županijskih i državnih institucija koje, po njemu, ne rješavaju problem otpada. 'Cemex je posljedica naše neodgovornosti i vjerovanja da će državne institucije riješiti probleme otpada, ali neće', poručio je.

Ova tvrtka proglašena je apsolutnim pobjednikom za društveno odgovorno poslovanje

Istaknuo je da nitko nema ništa protiv tvornice cementa Cemex, ali da problemi počinju kada im država dopušta spaljivanje otpada. 'Split se bavi tzv. Turističkom palačom, a za budućnost grada, pa i turističku, mnogo je važnije što ćemo napraviti sa spalionicom otpada te odlagalištem otpada Karepovac i Centrom za gospodarenje otpada Lećevica', poručio je Santrić.

Gabrijela Medunić Orlić iz udruge Sunce podsjetila je kako je ta odruga podnijela tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode jer je izdalo rješenje kojim se Cemexu odobrava spaljivanje otpada. 'U prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije stoji da se neće dozvoliti uvođenje ekološki nepovoljnijih goriva u zaštićena obalna područja, a ovo gorivo, koje će spaljivati Cemex, ekološki je nepovoljnije, a to znači da je protivno zakonu donijeti rješenje kojim se dozvoljava spaljivanje otpada u Cemexu', rekla je.

Branimir Beus je upozorio kako će se spaljivanjem smeća u Cemexu stvarati dioksin opasan po zdravlje ljudi, jer oštećuje jetru i izaziva karcinom. 'Oluja i Bljesak su bile akcije kojim je stvarana hrvatska država, a današnji prosvjed je Oluja i Bljesak kojim se želi spriječiti spaljivanje smeća u Cemexu jer ćemo u protivnom imati mnogo oboljelih ljudi', rekao je dr Beus. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene