Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmišljaju o odlasku

U Splitu promovirano 79 liječnika: "Ponude dolaze od Amerike do Australije, plaće su 10 puta veće"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Medicinskom fakultetu u Splitu promovirano je 79 doktora medicine. Nakon dugogodišnjeg učenja, sada su im uručene i diplome.

Iako je atmosfera bila slavljenička, pred novim doktorima su brojni izazovi. Neki su spremni ići u inozemstvo, muči ih kažu nedostatak radnih mjesta i specijalizacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Ilustracija Reakcija Liječnici zgroženi najavama da će kontrolirati vlasnike vikendica: "Ni pod kojim uvjetima i cijeni neće biti izdavane navedene potvrde"

Marin Ćulum, jedan od diplomanata želi raditi kao psihijatar.

„Nas se traži po otocima malim mjestima međutim kako je turistička sezona najveći problem je smještaj“, kaže Ćulum.

"Plaće u inozemstvu i do 10 puta veće"

Mnogi žele ostati u Hrvatskoj, ali ističu kako su plaće u inozemstvu i do 10 puta veće.

„Ponude odlaze od Amerike do Australije, nude uvjete,posao, puno bolje uvjete. Plaće su po 10 puta više“, kaže Boran Katunarić.

Očekuju od liječničke komore licence za samostalni rad a nakon toga specijalizaciju. No brine ih nesigurnost sustava. Poručuju kako su specijalizacije neadekvatno organizirane, a  rad nedostatan za edukaciju kakva im treba.

U Hrvatskoj je tijekom travnja preko zavoda za zapošljavanje traženo 162-oje radnika u zanimanju doktor medicine. Tijekom istog razdoblja na području Splitsko-dalmatinske županije bilo je traženo 9 osoba.

„Apeliram na jednostavnu stvar to je da naše zdravstvene vlasti mi svi zajedno i ministarstvo i komora i fakultet shvate da je jedini način zapošljavanja doktora medicine u Hrvatskoj je da dobiju specijalizaciju“, kaže Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta.

Kujundžić: "Nijedan liječnik u Hrvatskoj nije bez posla"

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže kako u Hrvatskoj nijedan liječnik nije bez posla.

„Naše je pokušati da oni sami shvate da će im biti bolje u Hrvatskoj i da razlika u plaći nije presudna u životu“, kaže Kujundžić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene