Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nenad poginuo prije 39 godina

Pokopan alpinist: 'Osvajao je stijene koje nitko prije njega nije mogao osvojiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na splitskome groblju Lovrincu pokopan je Nenad Čulić, alpinist koji je poginuo na Kavkazu prije 39 godina. Bio je jedan od najboljih hrvatskih alpinista i gorskih spasilaca.

Poginuli alpinist Nenad Čulić prevezen je nedavno u Hrvatsku pošto je krajem kolovoza pronađen na mjestu pogibije.Na posljednjom ispraćaju Nenada Čulića, uz suprugu Ljiljanu i kćer Inge s obitelji, bili su prijatelji i poštovatelji, a lijes s njegovim posmrtnim ostatcima i portret s njegovim likom od kapelice do grobnice nosili su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Pročitajte i ovo Mario Jurič i pročelnik HGSS-a o neodgovornom ponašanju turista (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Skok Britanke s kruzera otvorio mnoga pitanja HGSS o mogućnosti naplate troškova spašavanja turista: "To je zadnja stvar o kojoj razmišljamo" Broj intervencija raste, a novca fali (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Čak ih i lopovi pljačkaju Volonterski i s puno entuzijazma spašavaju živote, ali stalno nailaze na goleme prepreke: ''Broj intervencija raste''

>> Kavkaz: Pronađeno tijelo hrvatskog alpinista stradalog u lavini prije 39 godina

Opraštajući se od pokojnika, njegov prijatelj iz HGSS-a Branko Bužančić rekao je kako je nastala praznina kad je nestao, a desetljeća, dok ga se se nije pronašlo, pretvarala su očaj u tugu.

Čulićev prijatelj Vinko Maroević rekao je kako će Nenad Čulić konačno biti "položen u rodnu hrvatsku grudu". "Tvoj pokop donosi nama, tvojim prijateljima, te tvojoj supruzi Ljiljani i kćeri Inge mir", rekao je Maroević i istaknuo Čulićev doprinos splitskom ekpedicionizmu.

Na komemoraciji nakon pokopa u hotelu "Zagreb" pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić rekao je kako Čuliću pripadaju velike zasluge za razvoj gorskog spašavanja u Hrvatskoj.

"Ostavio je dubok trag, imao je veliko znanje o alpinizmu te je osvajao stijene koje nitko prije njega nije mogao osvojiti", rekao je Prizmić i dodao da je Čulić bio pojam i personifikacija svega dobroga.

Dvadesetpetogodišnji Nenad Čulić poginuo je s još trojicom hrvatskih alpinista - Antom Bedalovim, Ursom Vrdoljakom i Viktorom Tabakovićem 24. srpnja 1974. u velikom odronu leda pri usponu po smjeru „Križ Ušbe“ na Kavkazu.

Ante Bedalov i Urso Vrdoljak pronađeni su nekoliko dana nakon pogibije, Viktor Tabaković u ljeto 2012., a Nenad Čulić krajem kolovoza ove godine.

Čulić je u to vrijeme bio jedan od najboljih hrvatskih alpinista i gorskih spasilaca, pokretač je hrvatskih ekspedicija u svjetska gorja, a kao gorski spasilac bio je instruktor i pročelnik GSS-a i predsjednik Planinarskog društva "Mosor". 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene