Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U obliku slova "H"

U Splitu otkriven spomenik poginulim braniteljima 72. bojne vojne policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu 25. obljetnice 72. bojne vojne policije na kružnom toku ispred Vojne baze Lore u Splitu u ponedjeljak je svečano otkriveno spomen-obilježje poginulim pripadnicima te postrojbe.

Predsjednik Udruge branitelja veterana 72. bojne vojne policije Zlatko Čipčić rekao je kako osjeća poseban ponos kad vidi prijatelje i suborce iz svih krajeva Hrvatske, od Iloka do Dubrovnika, te je podsjetio da je njihovu elitnu postrojbu kroz Domovinski rat krasila odanost domovini, junaštvo i spremnost za boj.

Spomenik je nastao na krvi branitelja - poginulih junaka i onih koji su umrli poslije rata te mnogih ranjenih koji su imali čast biti borci vođeni gestom 'Za dom i slobodu hrvatskom narodu', rekao je.

"Zamjeraju nam naš ratni pozdrav, spomenik našim poginulima, a ne smetaju im spomenici 'za otadžbinu' poput onoga u Borovu Selu. Dosta nam je tzv. samozvanih stručnjaka za kulturu i urbanizam koji se javljaju po medijima samo kada su u pitanju braniteljska spomen-obilježja. Onda im ne valjaju spomenici 4. gardijskoj brigadi, IX. bojnoj HOS-a, Topničkoj bitnici na Kašunima, Vukovarcima u Vukovarskoj i sada naš spomenik. No, mi ga danas s ponosom otkrivamo kao što su to za prethodne spomenike učinila naša braća iz ostalih postrojba", istaknuo je Čipčić pitajući kome može smetati slovo 'H' na spomeniku koje predstavlja Hrvatsku, heroje i hrabrost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Slika nije dostupna Dovršeno krimimalnističko istraživanje Uhićeni 27-godišnjak koji je urinirao po spomeniku Miljenku Smoji, otkrio bizaran razlog tog suludog postupka

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, saborski zastupnik Mosta Miro Bulj rekao je nazočnima kako spomen-obilježje u Lori treba biti trajna poruka mladim generacijama da su tu živjeli oni koji su im dali slobodu, oni koji su prolili svoju krv i njihovi suborci koji i danas žive među njima.

Pozdravio je pripadnike, kako je rekao, legendarne 72. bojne vojne policije. Suborcima je rekao da su, nakon što je završio Domovinski rat, političkim elitama prepustili da upravljaju Hrvatskom. "Političkim elitama koje su izdavale nacionalne interese u istom trenutku dok su provodile politiku prema onima koji su stvorili ovu državu - uhićivanja, lociranja, transferiranja i suđenja po stranim kazamatima i još uvijek u domaćim zatvorima. Prodavali su nacionalne interese za Judine škude. Zbog toga, danas naši mladi odlaze iz najljepše države na svijetu. Žalosno je danas gledati kako avioni odlaze u jednom smjeru puni mladih ljudi", istaknuo je Bulj.

Spomenik je projektirao splitski arhitekt Mirko Budimir, a postavljen je unutar kružnog toka južno od ulaza u luku Loru. Visok je tri metra, a na kamenu su postavljena tri monolitna stupa koji čine slovo H koje predstavlja Hrvatsku, heroje i hrabrost. Spomen-obilježju će se prilaziti sa zapadne i istočne strane. Oko spomenika su izgrađeni kameni zidovi visoki od 20 do 120 centimetara. Sjeverni dio kružnog toka zasađen je autohtonim biljem te je u spomen na 12 poginulih pripadnika postrojbe postavljeno 12 barjaka.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 12 pripadnika 72. bojne vojne policije - Martina Poljak, Mladen Strenja, Toni Pavlović, Ante Reljan, Željko Kamber, Nikica Mikulić, Marinko Kuštre, Neven Mikulić, Davor Petković, Igor Perić, Leonard Vidošević i Ante Bužančić. Ta je bojna nastala iz samostalne satnije Vojne policije 4. gardijske brigade, a osnovana je 13. prosinca 1991. po zapovijedi ministra obrane Gojka Šuška. Jednoglasnu odluku o postavljanju spomenika u travnju ove godine donijela je gradska komisija za imena ulica, trgova i spomenika.

Tome su se usprotivili splitski studenti koji su grad oblijepili plakatima kojima su podsjetili na suđenja i presude za ratne zločine u Lori. Obilježavanje 25. obljetnice 72. bojne vojne policije počelo je polaganjem vijenaca na Gradskome groblju Lovrincu te misom u crkvi sv. Ante na Poljudu, a završeno je otkrivanjem spomen-obilježja.

Dodao je kako se istina o Domovinskom ratu mora govoriti glasno jer je Hrvatska stvorena u borbi protiv velikosrpskih i četničkih snaga potpomognutih njihovim pristašama u Hrvatskoj. Hrvatsku su stvorili ljudi koji isto imaju pravo stati pred govornicu i ne smiju nikome dati za pravo da ih ponižava, a niti da politike branitelje ostavljaju na lovištu i velikosrpskim četnicima koje danas predvodi 'četnički pomoćnik Vojislava Šešelja Aleksandar Vučić, koji Hrvatskoj drži predavanje dok im je naša politika otvorila poglavlje 23. i 24. bez obzira na to što naše branitelje mogu uhićivati gdje žele, zaključio je Bulj. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene