Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi prijedlog

U školu i sa četiri godine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlogom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ukida se dobna granica za upis u prvi razred osnovne škole. U školu bi tako sada mogli ići i četverogodišnjaci.

Prijedlogom Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ukida se dobna granica za prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole, piše Novi list. To u praksi znači da u školske klupe mogu i petogodišnjaci, pa i četverogodišnjaci, procijeni li psiholog da su spremni za školu.

Pročitajte i ovo Dojava iz škole - 2 Dojava škole Dječak prijetio učenicima u školi: Policija mu u kući pronašla oružje Vatrogasci, ilustracija Neugodan miris Nije ni plin ni dječji nestašluk? Policija otkrila što se dogodilo u školi koja je hitno evakuirana

U škole su se do sada mogli upisivati šestogodišnjaci rođeni prije 31. kolovoza određene godine, ukoliko roditelj preda zahtjev Uredu državne uprave i utvrdi li se da je dijete psihofizički zrelo da postane školski obveznik.

>> Evo zašto Vlada namjerava zatvoriti neke škole

Prođe li prijedlog Pravilnika po završetku javne rasprave, koja traje do kraja listopada, primjenu u ovakvom obliku povjerenstva pri Uredima državne uprave od naredne će godine morati razmatrati sve zahtjeve roditelja, bez obzira o kojoj se dobi djeteta radi.

Takva odluka, kaže voditeljica županijskog vijeća psihologa Nada Kegalj ima pozitivne i negativne konotacije, jer dok s jedne strane postoje djeca rođena nakon 31. kolovoza koja su zrela za školu, s druge strane postoje i neopravdano ambiciozni roditelji s kojima se teško izlazi na kraj.

'Dobna granica za prijevremeni upis nije oduvijek postojala, jer u školi u kojoj radim postoji učenica 6. razreda koju su roditelji doveli na testiranje za školu s četiri godine. Naime, testiranja se provode u proljeće i tada nije imala još pet godina. Prošla je testiranje i u prvi razred krenula kao petogodišnjakinja. Međutim, postavlja se pitanje ukoliko ne postoji dobna granica, što sve nadobudnim roditeljima može pasti napamet. Hoće li i trogodišnjake slati u školu', kaže Kegalj.

Do sada su postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta radi upisa u prvi razred osnovne škole, prijevremenog upisa, odgode ili oslobađanja od upisa u prvi razred škole vodila školska povjerenstva, a Ured državne uprave izdavao je rješenja na temelju preporuke tih povjerenstava. Novi pravilnik u taj rad uvodi i nova stručna povjerenstva, a radi se o stručnim povjerenstvima Ureda državne uprave koji će predstavljati svojevrsna drugostupanjska tijela te će ujedno i dalje izdavati rješenje.

Struka tvrdi da za roditelja to neće značiti dodatno prikupljanje liječničke dokumentacije, a koliko će dva stručna povjerenstva s istim zadacima olakšati posao praksa će tek pokazati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene