Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studentske stipendije

U sklopu akcije 'Korak u život' dodijeljeno 35 stipendija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dodjelom 35 stipendija studentima iz domova za nezbrinutu djecu i udomiteljskih obitelji danas je nastavljena humanitarna akcija "Korak u život" čiji je cilj omogućiti nastavak školovanja djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Stipendije se ove godine dodjeljuju sedmoj generaciji, a u sklopu te akcije koju je pokrenuo Rotary club Zagreb Kaptol, u proteklih je šest godina prikupljeno više od 15 milijuna kuna za 180 studentskih stipendija. Prošle godine dodijeljeno je njih 30.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pružaju korak u život Prilika za one koji su prepušteni sami sebi: Stipendije koje mijenjaju živote Slika nije dostupna Dosad osigurno više od 220 Raspisan natječaj za dodjelu stipendija djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Akcija je pokrenuta zbog toga što u Hrvatskoj svake godine 200-tinjak djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji završava srednju školu, a ponekad čak i namjerno padaju četvrti razred srednje škole, jer strahuju kako dalje.

"Od tih 200-tinjak djece, svake godine se 30 do 40 ambicioznih upiše na fakultete i nalaze se u situaciji da moraju iz mjeseca u mjesec graditi svoje uvjete kako bi uopće opstali", rekao je predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol Darko Tipurić. Dodao je da su svi redoviti studenti koji su upisali fakultete u Hrvatskoj, dobili stipendije od partnera Rotary kluba i samog kluba.

"Od ovih stipendista očekujemo puno - da završe studije i da mijenjaju Hrvatsku na bolje, ali na nama je da im omogućimo ravnopravnu utakmicu s drugima u ovoj nezgodnoj situaciji koja se zove borba za život", istaknuo je.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić naglasila je da se Ministarstvo akciji pridružuje s 2,5 milijuna kuna, odnosno da svako dijete koje je bilo u domu ili udomiteljskoj obitelji kada upiše studij dobije 2.000 kuna.

'Korak u život' zakoračio po šesti put: Evo kako možet pomoći!

Dodala je da postoji 35 stambenih zajednica gdje žive djeca koja izlaze iz domova i udomiteljskih obitelji te izrazila zadovoljstvo što je prošle godine njih 73 otišlo, što, istaknula je, znači da su našli radno mjesto, završili školu, a neki i zasnovali svoje obitelji.

Opačić je naglasila da postoji puno udomiteljskih obitelji koje ostavljaju tu djecu kod sebe i nakon njihove 18. godine, unatoč tome što ne primaju više nikakvu naknadu.

Najavila je da Ministarstvo sutra počinje s javnom raspravom o novom zakonu o humanitarnoj djelatnosti koji će, kazala je, "uvesti reda i onemogućiti da bilo tko skrene u krivom smjeru niti jednu lipu i da ne padne sjena na bilo koju humanitarnu akciju".

Stipendistica Rotary kluba koja je na drugoj godini studija na Učiteljskom fakultetu Andreja Romanić poručila je stipendistima da se ne boje, da rade na sebi, iskoriste svoj potencijal, maksimalno se obrazuju, nađu svoj put u društvu i budu inspiracija drugima.

Kao veliko finale akcije, krajem studenog, održat će se humanitarni koncert Zagrebačke filharmonije u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te se tako i službeno obilježiti kraj jednog ciklusa skupljanja sredstava, ali i početak novog. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene