Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radovi na otklanjanju kvara

U Sisku zabilježeno prekoračenje emisije H2S

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sisku je danas oko 10 sati zabilježeno desetominutno povećanja emisije H2S (sumporovodika) i iznosilo je 115 mikrograma po kubnom metru, prema podacima postaje za praćenje kakvoće zraka Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, pa je inspekcija zaštite okoliša zatražila očitovanje INA-Rafinerije nafte u Sisku u vezi s nastalom situacijom, priopćilo je Ministarstvo.

Ministarstvo također navodi da je, prema trenutno podacima dostupnim inspekciji, do povećanja emisija došlo zbog radova na otklanjanju kvara postrojenja K5-4 i zamjene nivokaznog stakla na posudi primarnog apsorbera. Iako je zamjena izvršena u vrlo kratkom roku, izazvala je desetominutno povišenje emisija H2S. Nakon što je zamjena obavljena stanje se normaliziralo i emisije H2S spuštene su na ispod zakonom dopuštenih količina. Budući da se radi o zastarjelom dijelu postrojenja koje se modernizira, kvar se teško mogao izbjeći, a kako je sanacija obavljena u vrlo kratkom roku, nema elemenata za pokretanje postupka, stoji u priopćenju Ministarstva. 'Međutim, inspekcija zaštite okoliša opomenula je INA-Rafineriju nafte u Sisku da je dužna obavještavati javnost o razlozima zbog kojih dolazi do prekoračenja emisija te o mjerama koje poduzima kako bi se situacija popravila', ističe Ministarstvo.

Pročitajte i ovo Screenshot I kad te probude usred noći... Slab potres pogodio sisačko područje, građani: "Di si lipa, di si radosti" Nesreća u Sisku - 3 Žena poginula na mjestu Poznati detalji stravične nesreće u Sisku: "Auto je totalka, čak je motor ispao"

>> U Sisku jučer deset puta veće zagađenje od dozvoljenog

>> Sisak od Ine traži izvješće o koncentraciji sumporovodika

>> Sisak: Maksimalno smanjena koncentracija sumpordioksida

Podsjeća da je inspekcija zaštite okoliša zbog takvih i sličnih propusta u posljednjih pola godine protiv INA Rafinerije nafte u Sisku podnijela dva optužna prijedloga. Inače, u Hrvatskoj se Zakonom dopuštene količine emisija H2S stalno smanjuju. Od 2006. najviša dopuštena satna vrijednost ne bi smjela prelaziti 7 mikrograma po kubnom metru, a na mjernoj postaji u Sisku oko 15 sati izmjerena je emisija H2S 1,7 mikrograma, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene