Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnje se rađalo više od 700 djece

U Sinju se rađaju alkari, a u Đakovu ne mogu - bećari!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkad im je ministar zdravstva Darko Milinović obećao vratiti rodilište, trudnice u Imotskom, Sinju i Makarskoj, mogu mirno uživati u nastavku trudnoće, no manje sreće imaju Đakovčanke koje i dalje zbrajaju kilometre do najbližeg rodilišta jer ministar još uvijek traži argumente za njegovo otvaranje. Možda je broj djece dobar argument - u Sinju se prije zatvaranja rađalo 300, a u Đakovu čak 700 djece.

Đakovačko rodilište zatvoreno je već 16 mjeseci. Đakovački bećari i bećaruše rađaju se u drugim gradovima - u Osijeku i u Našicama. Mlade majke takav potez drže neopravdanim. 'Godinama smo se rađali ovdje, ali izgleda da ćemo nestat sad na popisu stanovništva. Ovako velik grad bi trebao imati rodilište', ogorčeni su stanovnici.

Pročitajte i ovo Rađanjem do državljanstva (Foto: AFP) Kriminalni milje Organizirali ''porođajni turizam'': Uzimali i do 100.000 dolara za rađanje na tlu SAD-a Beba (Guliver/Thinsktock) Odabrani slogani Ovako u Srbiji potiču natalitet: "Rađaj, ne odgađaj!" i "Dosta riječi, nek' zakmeči"

Ministarstvo zdravstva ga je zatvorilo zbog loših uvijeta. No, hoće li ga ponovno otvoriti kao imotsko, sinjsko i makarsko, ministar još nije donio odluku. 'Očigledno je ovo jedina politika koju provode vladajući. Prvo zatvore, pa pronalaze način kako da se to otvori', kazao je gradonačelnik Đakova Zoran Vinković.

Dok ministar odlučuje, trudnice i nemaju previše izbora. 'Da je ovo nekakv manji gradić i da nema opravdanosti, ajde, ali tolike žene da moraju ići u Osijek to je strašno. Kad te uhvate trudovi, jedva čekaš da te primi netko stručan', kazala je jedna đakovačka trudnica.

Đakovu gravitira 70.000 ljudi, a u rodilištu se godišnje rađalo više od 700 djece. Od kad je zatvoreno, čak su dva puta 'rode sletjele' na autocestu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene