Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osumnjičeni Polančec i sedmorica

U siječnju odluka o optužnici u 'aferi Spice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački Županijski sud odlučivat će sredinom siječnja iduće godine o osnovanosti USKOK-ove optužnice u 'aferi Spice' kojom se bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, sedmorica nekadašnjih Podravkinih čelnika i njihovi poslovni partneri terete da su tu koprivničku prehrambenu tvrtku oštetili za oko 400 milijuna kuna.

Jedan od najopsežnijih spisa u povijesti hrvatskog pravosuđa, s više od 40.000 stranica, dodijeljen je predsjedniku Uskočkog odjela i od početka siječnja vršitelju dužnosti zagrebačkog Županijskog suda Ivanu Turudiću koji je sjednice optužnog vijeća zakazao za 12. i 17. siječnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Planiralo se neprijateljsko preuzimanje Afera Spice: Obrana tvrdi kako ima dokaze koji ruše optužnicu Slika nije dostupna Optuženici ponovno pred sucem Afera Spice: Jesu li povrijeđena prava optuženika?

>> FOTO: Uhićenja koja su obilježila 2010.

Optužno će vijeće iza zatvorenih vrata saslušati rezultate istrage i dokaze na kojima se zasniva optužnica kojom se osmorica iz 'afere Spice' terete da su se udružili i raznim gospodarskim malverzacijama Podravku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna.

Prema odredbama Zakona o kaznenom postupku, optužno vijeće optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je tužiteljstvu vratiti na doradu.

Ukoliko USKOK-ova optužnica bude prihvaćena na sudu se dogovara tzv. pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koji će se ispitati na glavnoj raspravi. Optuženici će se zatim prije početka suđenja još jednom moći očitovati o optužbama koje im se stavljaju na teret, a do te je faze postupka moguća i nagodba s tužiteljstvom.

Tereti ih se i za zloporabe položaja i ovlasti

Uz Polančeca su optuženi bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, optužnicom podignutom u rujnu tereti ih se i za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

Tijekom jednogodišnje istrage USKOK je ispitao više od stotinu svjedoka, a još ih je 50-ak ispitala obrana u zasebnoj istrazi. No, kako obrana prije podizanja optužnice nije uspjela ispitati sve planirane svjedoke, predložit će da ih se sasluša na suđenju. Među svjedocima koje bi sud trebao pozvati spominjalo se i ime bivšeg premijera Ive Sanadera koji u pritvoru u Austriji čeka odluku o mogućem izručenju Hrvatskoj, gdje se protiv njega vodi antikorupcijska istraga u slučajevima 'Fimi media' i HEP.

Dođe li do suđenja nasuprot obrane će se, osim USKOK-ovih tužitelja, naći i predstavnici Podravke koji su od optuženika zatražili da solidarno nadoknade štetu od 400 milijuna kuna. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene