Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u SDP-u

NA POVRŠINU IZLAZE NESUGLASICE Stranački veterani ne skrivaju ljutnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U SDP-u nakon konačnog kadroviranja na površinu izlaze nesuglasice između "starog" i "novog" vodstva stranke.

U SDP-u imaju problema unutar vlastitih redova. Stranački veterani ne kriju ljutnju nakon subotnjeg okupljanja u Novoj Gradiški. Kako je Dnevnik Nove TV izvijestio, pojavila se ideja o tome da bi bivši SDP-ovi ministri trebali izbjegavati javne istupe. U kontekstu kriznog komuniciranja to je navodno predložio novi predsjednik glavnog odbora kojeg je u nedjelju branio potpredsjednik Zlatko Komadina.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

''Takvu konstrukciju gospodin predsjednik GO Fabijanić nije izrekao. To je netko rekao da je gospodin Fabijanić rekao. Sa sastanaka stranke bi trebalo ne prenositi, a pogotovo ne prenositi ovakve informacije'', smatra Komadina.

Davor Bernardić ne demantira izrečeno. Pokušava smiriti tenzije. ''Razgovor je bio pozitivan i otvoren i SDP je stranka koja otvoreno razgovara da bi mogla nuditi rješenja za Hrvatsku. Prema tome, uvijek otvoreno razgovaramo i samo u otvorenom razgovoru možete doći do boljih rješenja'', rekao je Bernardić.

Bivši ministri prozvani na okupljanju poručuju da će probleme unutar stranke riješiti iza zatvorenih vrata.

U SDP-u počinju razgovori oko formiranja Senata i savjeta stranke

Vodstvo SDP-a u ponedjeljak počinje razgovore s potencijalnim članovima stranačkih savjeta i senata, koji bi, kao savjetodavna tijela unutar SDP-a, trebali biti formirani oko Nove godine.

Predsjednik stranke Davor Bernardić u iduća dva do tri tjedna obavljat će razgovore o formiranju novog stranačkog tijela - Senata, te stručnih i središnjeg savjeta koji nisu sazvani od kraja 2011. godine, doznaje se u Predsjedništvu stranke.

Senat kao novo stranačko tijelo imao bi savjetodavnu ulogu i okupljao prepoznatljive članove SDP-a, od osnutka stranke 1990. do danas.

U tom kontekstu spominju se imena bivših ministara iz vremena Ivice Račana poput Željke Antunović, Antuna Vujića i Davorka Vidovića. U stranci kažu da će u Senat biti pozvani i neki lijevi intelektualci bliski SDP-u, te se u tom smislu spominje Vjerana Zuppu i Ivu Šlausa.

Očekuje se da će u Senat ući i neki bivši SDP-ovi gradonačelnici, načelnici i župani, koji bi stranci mogli pomoći svojim iskustvom.

Senat će savjetovati prvenstveno predsjednika i predsjedništvo stranke. Ideju o osnivanju tog novog stranačkog tijela proteklih su dana podržali Glavni odbor i Klub zastupnika SDP-a.

Do Nove godine razgovarat će se i s potencijalnim članovima stručnih savjeta koji izrađuju javne politike iz pojedinih sektora - od kulture i medija do gospodarstva.

U stranci kažu da nemaju namjeru formirati ''vladu u sjeni'', ali i da će se pojedine javne politike dograđivati ili ponovno kreirati. Za svaku javnu politiku planiraju četiri do pet komunikatora.

Ponovno će se birati predsjednici stručnih savjeta, ali i središnjeg savjeta, koji je dosad vodio Antun Vujić.

S potencijalnim članovima razgovarat će se u četiri oka i izložiti im program stranke, no nije predviđen nikakav formalni sastanak, kažu u stranci. (Barbara Štrbac/Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene