Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Igra prijestolja u SDP-u

Rušenje Milanovića prije ili poslije parlamentarnih izbora?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezadovoljstvo Zoranom Milanovićem u stranci je prilično snažno, a nagađanja o njegovoj smjeni traju dulje vrijeme.

Iako mediji danima nagađaju o mogućoj smjeni Zorana Milanovića s čela SDP-a, nitko u stranci ne vjeruje da je takav scenarij izgledan prije parlamentarnih izbora.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek, politički analitičar "Prava politička diverzija" Analitičar za Dnevnik Nove TV: "Milanović ide na taj sukob i to se čak kosi s načelima SDP-a. A Plenkovićeva taktika je poput thai chija" Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Nezadovoljstvo Milanovićem u stranci je prilično snažno, a nagađanja o njegovoj smjeni traju dulje vrijeme. Dodatno ih je podgrijao izborni poraz SDP-ova predsjedničkog kandidata i još uvijek aktualnog predsjednika Ive Josipovića. Tumači se da je tom porazu uvelike pridonijela nepopularnost Milanovićeve vlade, što ne osporava ni sam Milanović.

'Milanović bi trebao čestitati Grabar Kitarović na izbornoj pobjedi'

Premda se još nije izjasnio o angažmanu u SDP-u, najavio je tek povratak na Pravni fakultet, Josipovića se u stranci i u medijima spominje kao osobu koja bi mogla ujediniti nezadovoljnike i pokrenuti Milanovićevu smjenu.

Kandidaturu još ljetos s najavio Zlatko Komadina

U SDP-u, međutim, upozoravaju i da je kandidaturu za predsjednika još ljetos najavio prvi primorsko-goranski SDP-ovac, potpredsjednik stranke Zlatko Komadina.

U igru se ovih vratio i europarlamentarac Tonino Picula, koji je dan nakon predsjedničkih izbora izjavio da stranci trebaju promjene, a na pitanje bi li pristao voditi SDP kada bi to članovi od njega tražili, rekao je, 'Ja nikada nisam bježao od političke odgovornosti pa ne bih ni tada'.

'Mi smo jedina brana od povratka kriminalne zadruge na vlast'

U stranci kažu kako ne treba zaboraviti ni Rajka Ostojića, koji je na izbornoj konvenciji u ljeto 2012. dobio daleko najviše glasova kao kandidat za člana Predsjedništva i potpredsjednika SDP-a. Unatoč Ostojićevu porazu na izborima za gradonačelnika Zagreba, dio SDP-ovaca vjeruje da on nije odustao od ambicije u stranci.

U takvim okolnostima, tumače, ne nazire se jedinstvena opcija koja bi u ovom času pokrenula Milanovićevo rušenje.

Dio stranačkih dužnosnika sumnja i u stvarnu snagu Josipovića unutar SDP-a. 'Josipović je ipak izgubio izbore, a dobar dio članstva nije mu oprostio to što je 1994. napustio stranku i činjenicu da se, unatoč tomu što je u Sabor dva puta ušao kao nestranački kandidat s SDP-ove liste, u SDP odbijao vratiti sve do 2008., da bi odmah zatim postao predsjednički kandidat', tumači jedan član Glavnog odbora SDP-a.

Komplicirana procedura

SDP-ovci upozoravaju i da je procedura u kojoj se može smijeniti predsjednik stranke komplicirana, da je potrebno okupiti okupiti dvotrećinsku većinu u Glavnom odboru, koji broji 103 člana, ili pet županijskih organizacija stranke koje bi zatražile sazivanje izvanredne izborne konvencije.

Glogoški želi s Milanovićem na detektor laži - Šokirao izjavom o suicidu!

Kad bi i došlo do izborne konvencije na kojoj bi stranka po sustavu 'jedan član jedan glas' izabrala novog predsjednika, preostaje riješiti pitanje vlade. SDP bi, naime, morao sačuvati većinu u Saboru i iznjedriti novog mandatara za sastavljanje vlade, koji bi pak po mandat morao otići novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Teško je očekivati da je to izvedivo prije ljeta, a krajem godine se očekuju parlamentarni izbori pa je nejasno što bi stranka time zapravo dobila, kažu u SDP-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene